Analys

Kriget har kommit hem till Ryssland

Ukrainska styrkor intensifierar sina attacker mot viktiga ryska militära mål i Luhansk och Donetsk. Genom noggrant riktade slag har de lyckats slå ut flera militära mål.
Kriget har kommit hem till Ryssland

Tunga anfall mot ryskt territorium

Räckvidden och nivån på ukrainska attacker mot viktiga ryska militära mål i Luhansk och Donetsk fortsätter när de hittar ett mål av betydelse. Igår träffade de flera byggnader runt Luhansk som var kopplade till reparation för den ryska armén, till synes förklädda och dolda. Ukrainsk underrättelsetjänst måste ha upptäckt ett mönster av utrustning som flyttade från en plats till en annan och de slog till mot hela komplexet av byggnader. De resulterande bränderna och explosionerna visade tydligt att de träffade något av värde, då rök bolmade uppåt och elden rasade.

Trycket på det som återstår av den ryska Svartahavsflottan och försörjningsinsatsen för tankfartyg och krigsfartyg i Azovhavet återuppstod. I Sevastopol sänktes den ryska ubåten, som skadades förra året med hjälp av en Storm Shadow-attack. Nu sänktes de för gott medan den genomgick reparationer.

I natt träffades Azov-hamnens tankning-system, de återstående operativa bränsle reservtankarna och mycket av det tillhörande hamnkomplexet som används för att överföra utrustning längs kusten och till Krim, i en massiv serie attacker som gått från att helt enkelt inaktivera det till total förstörelse. Oljecisternerna brinner liksom hamnen själv.

Ukraina har gått från att attackera nyckeldelar av oljeraffinaderier, som den anläggning som separerar oljeprodukter till olika bränslen, till att koncentrera sig på lagringsplatser och tankar. Att göra detta blir inte bara en otroligt svår operation för ryska brandkåren att släcka – de kan ofta inte och måste låta det brinna ut – men det kan sprida sig till andra tankar i rätt vindförhållanden. Hur som helst betyder en sådan brand vanligtvis att hela platsen är otillgänglig och ur drift, vilket orsakar allt fler problem för raffinaderi industrin. Det i sin tur sätter press på de ryska militära och civila sektorerna eftersom priserna på raffinerade oljeprodukter som bensin och diesel skjuter i höjden vid pumparna, och Ryssland tvingas köpa in från grannländer.

De komiska är att de förstörda oljetankarna i Azov, skylldes av lokala myndigheter, på ”- en cigarett kastad från ett bilfönster som antände torrt gräs och satte en intensiv eld som spred sig till oljedepån” och inte på de uppenbara dvs på ukrainska drönarna.

Förlusten av ytterligare en reparationsplats djupt inne i Luhansk måste vara hårt för ryssarna. Ryska militära fordon är redan mycket färre än tidigare. Deras vårdslöshet och inkompetens har lett till enorma förluster. Det betyder att många militära fordon behövs repareras för att bidra till att upprätthålla kriget. Därför blir de ännu känsligare att dessa reparationsplatser förstörs. Det är också osannolikt att det endast var byggnaderna som förstördes – även utbildade mekaniker och förråd av reservdelar bör ha förstörts.

Varje attack gör det mer och mer uppenbart för ryssarna själva att kriget har kommit hem till dem. Deras luftrum är långt ifrån säkert, deras ekonomi är under konstant attack. Varje dag innebär mer kostnader för Ryssland, både med pengar och medel som Ryssland får mindre och mindre av.

Related news