Analys

F-16 har kommit till Ukraina

Nu har ukrainarna själva meddelat att tio F-16-plan har levererats och för närvarande är i drift i Ukraina. Praktiskt taget en hel skvadron.
F-16 har kommit till Ukraina

Vad vet vi från den ukrainska videon av F-16?

Nu har ukrainarna själva meddelat att tio F-16-plan har levererats och för närvarande är i drift i Ukraina. Praktiskt taget en hel skvadron (beroende på hur många du har i en sådan gruppering. I vissa länder är det så få som 8 och i andra så många som 12). Igår släpptes en officiell video och F-16 plan har gjort avsiktliga överflygningar ovan Odessa och ovan västra ukrainska städer, mest som moraliska boost.

Jag har skrivit en analys F-16: Verkligheten kan bli utmanande för ca en vecka sedan, där jag beskrev att förväntningarna ska inta vara för höga på dessa gamla F-16 planen.

F-16 har levererats med

Det första F-16 levererades med fäll bränsletankar som kan bära ytterligare 360 liter vardera. F-16 kan bära så många som tre, en under varje vinge och en under mittlinjen. Det tillför så mycket som 40 minuters extra flygtid, så totalt kan det fördubbla dess operativa räckvidd.

AIM-9X-missilen är också med i leveransen, en snabbare missil än sin -M-föregångare som kan göra fler G-svängar och manövrerar snabbare och mer dramatiskt för att hantera motståndare. Vi pratar om 40G+ svängar i flykt vilket är en svindlande siffra. Den är en kortdistans missil och använder infraröd teknik.

AIM-120 AMRAAM har också visats vara med i leveransen, en aktiv radarsökande missil. Det innebär att F-16 radarn kan upptäcka en fiende på cirka 70 mil och därefter avfyra missilen och missilen hittar sin väg till målet utan vidare kommunikation från flygplanet. En typisk ”skjut och glöm”-attack. De sägs vara nästan oslagbara upp till 50-60 km men träffsäkerheten sjunker dock dramatiskt när avståndet är längre.

Ukraina fick också ytterligare anti-radar HARM, små glidbomber och de större JDAM-systemen. F-16 är inte anpassade för att bära StormShadow eller dess motsvarigheter. Självklart är det inte omöjligt att de skulle kunna modifiera F-16 planen för att bära en StormShadow men det är en mycket stor missil och jag ser ingen större nytta med att de skulle bära en sådan missil för dessa flygplansmodeller.

Andra saker som jag noterade från videon var landningsbanan. Landningsbanan var inte anpassade för traditionella F-16 planen. Det måste betyda att landningssystemet på planen har förstärkts för att klara många av Ukrainas landningsbanor.

Vi vet att ryssarna kommer att jaga dessa flygplan. Jag misstänker att ryssarna har väntat på att använda sitt missillager – de har inte använt dem på veckor. Därför är det mycket viktigt att dessa F-16 planen kan landa på alla landningsbanor i Ukraina, för att försvåra ryssarna att hitta planen.

Shaheed-drönarna

Ryssland har skickat ut dessa med spårningskit och dummy-stridsspetsar för att kartlägga attackvägar. De har också använt dummy-stridsspetsar i några för att fungera som mål, medans andra drönare försöker komma igenom. Det är tydligt att de gör sitt bästa för att hitta olika/nya sätt att kringgå Ukrainas försvar och att få dem att slösa bort försvarsåtgärder.

Related news