Analys

Ukrainas operationell säkerhet: En kontrast till Ryssland

En av de mest imponerande aspekterna av den ukrainska offensiven i Kursk-regionen har varit deras förmåga att hålla operationen hemlig fram till dess start.
Ukrainas operationell säkerhet: En kontrast till Ryssland

En av de mest imponerande aspekterna av den ukrainska offensiven i Kursk-regionen har varit deras förmåga att hålla operationen hemlig fram till dess start. Ingen hade någon aning om vad som var på gång, och ryssarna missade helt vad som var på väg att hända.

Förvirring i den ryska militärledningen

Efter att operationen startat har denna operativa säkerhet fortsatt. Ukrainas militära ledning har tydligt instruerat kartläggare och andra att hålla tyst, och endast information som är tillgänglig från öppna källor har spridits främst från ryska- civila, bloggare och medier, som har rapporterat i panik som yra höns att ryska byar har fallit. De officiellt släppta videorna från Ukraina är ofta antingen föråldrade eller strategiskt utvalda för att skapa förvirring hos den ryska sidan.

På den ryska sidan har situationen närmast liknat hysteri. Enkla frågor om vem som befinner sig var och vad som faktiskt händer, har mötts med krav på order, rapporter om reträtter och förluster, samt panikartade observationer av ukrainska styrkor på platser där de kanske eller kanske inte är. All denna förvirring fortsätter att plåga den ryska militären.

Rysk militärledning har tappat ansiktet

Rysslands försvarsministerium har förlorat så mycket trovärdighet i Putins ögon att hela operationen nu betraktas som en kontra terroristisk insats och befälet har överlämnats till FSB. Detta steg verkar dock bara öka förvirringen mellan de olika kommando strukturerna och de tillgängliga styrkorna.

Den ryska oflexibiliteten, bristen på initiativ och kommunikationsproblem, tillsammans med ett alltför centraliserat befäl, är designat för att säkerställa att den auktoritära ledningen har full kontroll över staten. Men detta fungerar inte när en snabb respons krävs i nödsituationer. Detta har alltid varit en stor svaghet för Ryssland, och vi såg det tydligt under Prigozhins snabba marsch mot Moskva – regeringen visste helt enkelt inte vad de skulle göra.

Samtidigt säkerställer den ukrainska desinformationen och propagandamaskinen att Ryssland hålls i ständig osäkerhet, medan en ström av verklig information kontinuerligt når omvärlden. Ukraina använder sig av öppna källor och låter dem göra en del av arbetet, vilket har en mycket negativ inverkan på ryssarna. Deras förvirring är så djupgående att den nästan är chockerande.

Läget just nu vid Kursk

Stridszonen i Kursk-regionen ökade med 70 km² på en dag enligt Rysk media. Enligt fiendens källor är nu området för militära operationer i Kursk-regionen cirka 720 km².

Den exakta kontrollzonen och platsen för striderna är inte offentligt kända.

Related news