Analys

Rysk offensiv fortsätter trots nödläget i Kursk

Trots den akuta situationen i Kursk-området fortsätter ryssarna sina attacker på andra fronter.
Rysk offensiv fortsätter trots nödläget i Kursk

Ryssarna fortsätter som tidigare

Trots den akuta situationen i Kursk-området fortsätter ryssarna sina attacker på andra fronter. Under söndag-måndag genomförde ryssarna en omfattande flank manöver i Karakove-området med målet att bryta försvaret av Konstantinivka. Deras försök att anfalla både från norr och sydost, genom att använda mobila styrkor, pressade ukrainarna till bristningsgränsen.

Den ryska strategin och deras antaganden visade sig dock vara deras svaghet, tillsammans med deras totala likgiltighet inför förluster. Ryssarna trodde att genom att först slå hårt från norr, främst med infanteri, skulle en andra attack från sydost – med samma repetitiva taktiker som tidigare – vara nog för att bryta det ukrainska försvaret. De trodde att attacken från norr skulle trötta ut ukrainarna tillräckligt.

Istället för att prova nya strategier valde ryssarna att följa tidigare taktiker och rutter, övertygade om att dessa vägar nu skulle vara fria från minor. Genom att justera tidpunkten för sina attacker i förhållande till de ukrainska artilleri- och drönarresponsen lyckades de ta sig fram med färre förluster än tidigare. Dock stötte flera fordon ändå på minor, och de soldater som överlevde fann sig fast i ett torrt och dammigt landskap där varje rörelse avslöjade deras position.

Västerländska vapen gör sitt jobb

Den ryska tron att ukrainarna inte skulle ha minerat om de tidigare rutterna visade sig vara ett stort misstag. Ukrainska styrkor använde sig effektivt av klustervapen, vilket visade sig vara avgörande för att förstöra de lätt bepansrade fordonen och döda infanteriet. Det har varit så framgångsrikt att det nu diskuteras om NATO-länder bör återkalla sina åtaganden om att avstå från klustervapen, medan USA och Ryssland aldrig har undertecknat förbudet.

Västerländskt stöd, särskilt i form av artilleri, har varit kritiskt för att balansera de ryska ”köttvågs”-attackerna och förstöra deras lätt bepansrade transportfordon. Utan detta stöd skulle situationen vara betydligt mörkare för Ukraina. Rysslands farhågor om att västerländskt stöd skulle vara svårt att övervinna har visat sig vara befogade – och det kostar dem dyrt.

Ukraina använder sina drönare effektivt

Användningen av FPV-drönare, även om de inte alltid förstör fordon, kan ofta inaktivera dem, vilket tvingar besättningen att överge dem. På grund av den akuta bristen på stridsvagnar och funktionella APC-fordon tar ryssarna risken att skicka in fler trupper för att återhämta dem, vilket ofta slutar i ytterligare misslyckanden på grund av det öppna och torra landskapet.

Ryska taktik är framgångsrika, trots stora förluster

Trots svårigheterna lyckades ukrainarna återigen hålla ryssarna borta, även om några få lyckades ta sig igenom men som senare upptäcktes och förgordes. Den största utmaningen nu är att reparera minfälten, vilket är svårt eftersom torra jordar gör det svårt att dölja minorna. Om ryssarna fortsätter sina attacker med samma taktiker, står de inför möjligheten att till slut bryta igenom. Detta är anledningen till att de fortsätter ta riskerna trots de stora förlusterna.

Men det västerländska artilleriet har gjort en enorm skillnad. Tjeckiska initiativ, amerikanska och europeiska ammunitionstillgångar har visat sig vara ovärderliga och gör en märkbar skillnad på slagfältet.

Vår hjälp gör skillnad!

Related news