Analys

Kolotilivka – Ny front? Nya möjligheter!

Ny information från området kring ryska staden Kolotilivka, på den ryska sidan av gränsen knappt 1 km in i Ryssland.
Kolotilivka – Ny front? Nya möjligheter!

Ukraina anfaller Kolotilivka

Ny information från området kring ryska staden Kolotilivka, på den ryska sidan av gränsen knappt 1 km in, visar att det i lördags tycks ha utkämpats en strid som ryssarna förlorade vid gränsposteringen. Vittnen rapporterar om stridsvagnar och trupper som korsade gränsen, men den exakta informationen är begränsad på grund av Ukrainas strikta operationssekretess.

Det som gör denna position betydelsefull är att en större asfalterad väg löper genom den lilla staden och in på ryskt territorium. Kolotilivka ligger ungefär halvvägs mellan den ukrainska framryckningen i Kursk och de ryska styrkorna i Liptsy-sektorn vid deras framstöt i Kharkiv. Gränsen löper här från norr till söder innan den vänder västerut i Liptsy-sektorn.

En ny front öppnas av Ukraina

Detta innebär att en ny front kan öppnas ovanför och potentiellt bakom den ryska operationen i Kharkiv. Huvudvägen förbinder nästan direkt med Belgorod, som är den viktigaste logistikhuben för de ryska styrkorna i Kharkiv och hela den norra sektorn av huvudfronten. Om denna utveckling fortsätter som det verkar, och upp till två brigader kan vara inblandade, kan detta ge Ukraina flera fördelar.

För det första kan denna framryckning hindra ryska trupper från att snabbt skickas till den södra delen av Kursk-operationen, eftersom de riskerar att attackeras från väster under transporten. Detta fungerar som en flankförsvar för de ukrainska styrkorna. Med tiden kan styrkor från Kursk och Kolotilivka mötas och konsolidera ett stort område innan ryssarna hinner reagera.

Samtidigt behöver inte Kolotilivka-styrkan nödvändigtvis rycka fram norrut eller nordost för att nå Kursk-styrkorna, utan kan vänta på att dessa når fram medan de trycker österut och sydost. Detta skulle möjliggöra en långsiktig hotbild mot de ryska positionerna i Kharkiv, samtidigt som man potentiellt skär av deras försörjningslinjer från Belgorod.

Ukraina behöver inte erövra Kursk eller Belgorod

Kursk och Belgorod är stora städer, som innebär stadsstrider, något som är mycket kostsamt – men om de skulle omringas, skulle dessa städer kunna falla utan strid. Men det är inte nödvändigt; det räcker med att skära av ryssarnas järnvägs- och vägnät för att försvåra deras rörelser och störa deras försörjningskedjor.

Nyckeln till denna strategi är rörlighet, kommando och kontroll. Det finns dock risker. Ju längre Ukraina tränger in, desto mer komplex blir deras egen försörjningskedja, och desto mer utspridda blir deras styrkor.

Ryska styrkor förflyttas nu till Kursk

Vi vet redan att ryssarna har dragit tillbaka enheter från sina huvudoperationer, så långt som från Kherson. Men det tar tid och kräver massor av transporter via järnväg och väg för att flytta, omgruppera och få dem i fält igen. Operativt måste detta göras långt bort från var Ukrainas attack kommer ifrån, annars riskerar de att sakna en samordnad försvarsstyrka om de försöker utplacera sig i en stridszon. Ukrainas flexibilitet och villighet att engagera sig på egna villkor gör det svårt för ryssarna att veta var det är säkert att placera sina trupper.

Att dela upp det strategiska kommandot för operationen mellan den icke-militärtränade FSB och den reguljära armén är en riskfylld strategi för ryssarna. Detta kan leda till ännu mer förvirring och ineffektivitet i kommandostrukturen, vilket ytterligare gynnar Ukraina.

Kan detta vara en vändpunkt i kriget?

Om denna situation fortsätter att utvecklas som det ser ut, kan detta innebära en ny vändpunkt i kriget.

Denna operation har potential att tvinga ryssarna till stora omgrupperingar och störa deras tidigare stabila försörjningslinjer. I detta skede av kriget skulle det vara ett stort bakslag för Ryssland.

Detta påminner om Första världskriget på många sätt. Västfronten hade stått stilla i flera år, men 1918 bröt de allierade igenom med mobila styrkor vid Amiens, vilket satte igång en kedjereaktion som ledde till vapenstilleståndet.

Denna operation kan vara ett sådant ögonblick. Den har stor potential men måste genomföras med extrem beslutsamhet och utan tvekan. Misslyckande är inte ett alternativ.

Och fortfarande kan jag inte låta bli att tänka att Kherson och Krim hänger som övermogna frukter – en frestande plats för en överraskningsoperation. Det är förstås endast ett önsketänkande.

Related news