Analys

En dålig dag för Ryssland

När fienden är oförberedd uppstår en kaotisk situation där ingenting är där det behöver vara, befälhavarna tappar kontrollen och soldaterna retirerar under press eftersom de vet att de inte kan vinna.
En dålig dag för Ryssland

Krigshistoria

Inom militärhistorien är det inte ovanligt att en överraskningsattack leder till en kedja av katastrofala misstag för försvararen. När fienden är oförberedd uppstår en kaotisk situation där ingenting är där det behöver vara, befälhavarna tappar kontrollen och soldaterna retirerar under press eftersom de vet att de inte kan vinna. Moralen sjunker, och allt känns meningslöst. Oavsett vad kommandot gör, så verkar ingenting fungera.

Ryssland fortsätter att göra misstag

Nyligen har det blivit tydligt att Ryssland fortsätter att göra grundläggande strategiska misstag som påminner om de de gjorde under tidigare krig, som 1941 och 1914. Ett exempel är hur de fortfarande använder öppna radiokanaler, vilket gör det enkelt för Ukraina att avlyssna deras kommunikation.

Ett särskilt pinsamt misstag inträffade när en rysk Mi-28 attackhelikopter förväxlade en rysk konvoj med ukrainska trupper och öppnade eld, vilket resulterade i förstörelsen av deras egna fordon och dödandet av många ryska soldater. Trots detta publicerades bilderna på ryska försvarsdepartementets propagandakanaler, ovetandes om att de hade förstört sina egna trupper.

Ett särskilt pinsamt misstag inträffade när en rysk Mi-28 attackhelikopter förväxlade en rysk konvoj med ukrainska trupper och öppnade eld, vilket resulterade i förstörelsen av deras egna fordon och dödandet av många ryska soldater. Trots detta publicerades bilderna på ryska försvarsdepartementets propagandakanaler, ovetandes om att de hade förstört sina egna trupper.

Ukraina har dessutom visat stor skicklighet i att vilseleda den ryska sidan genom att ringa ryska myndigheter och låtsas vara högt uppsatta tjänstemän, vilket ledde till panikartad evakuering och kaos på vägarna. Detta har gjort det svårt för ryska styrkor att förflytta sig och försvara sig effektivt.

Den ryska regimen har även underminerat sin egen säkerhet genom att visa direkta trupprörelser på TV, vilket har gjort dem sårbara för HIMARS-attacker som har resulterat i förstörelsen av minst en konvoj.

TikTok-soldater

Trots att Ryssland har skickat in tjetjenska Akhmat-enheter, även kallad för TikTok-soldater för att det publicerar beskjutningar från höften mot tomma hus och meninglösa skottlossningar i luften och skog, allt för att uppfattas som farliga krigare. Dessa TikTok;are är alltså för att förhindra ryska trupper från att retirera, dock har dessa TikTok-soldater många gånger flytt när de stött på ukrainska styrkor.

Statusrapport Kursk

På norra flanken verkar Ukraina sikta på att etablera en stabil defensiv linje längs en större flod, vilket skulle ger dem möjlighet att gräva ner sig och försvara de nyligen intagna områdena inne i Ryssland. Samtidigt rapporteras det att ukrainska styrkor har genomfört en kniptångsmanöver för att inta staden Sudzja, vilket har resulterat i att de ryska trupperna blivit omringade.

Trots Ukrainas framgångar, är det viktigt att notera att denna offensiv inte kan fortsätta i oändlighet. Om Ukraina inte lyckas upprätthålla trycket på de ryska styrkorna och fortsätta sin snabba framryckning, kan situationen snabbt förändras till Rysslands fördel. Det är avgörande att denna offensiv har ett djupare strategiskt syfte och inte bara är en kortsiktig seger.

Putin fortsätter som ingenting har hänt

Putin har fortsatt att investera enorma resurser i detta krig trots att kostnaderna för mänskligt liv och materiella förluster driver Ryssland mot ruinens brant. Om Ukraina inte inser att enbart territoriella vinster inte kommer att få Putin att förhandla, kan detta bli ett problem för dem på lång sikt.

Förhoppningen är att denna offensiv tjänar ett bredare syfte och bidrar till en långsiktig seger. Just nu går det bra för Ukraina, och förhoppningsvis fortsätter det så.

Related news