Analys

Kampen om Kursk vs Pokrovsk har börjat

Just nu pågår en intensiv och avgörande kamp om Kursk och Pokrovsk, där båda sidor tävlar om vem som kan hålla ut längst och vinna mest mark.
Kampen om Kursk vs Pokrovsk har börjat

Situationen på slagfälten i Kursk och Pokrovsk har nått ett kritiskt skede

Just nu pågår en intensiv och avgörande kamp om Kursk och Pokrovsk, där båda sidor kämpar om vem som kan hålla ut längst och vinna mest mark utan att förlora för många resurser och soldater. Vi står inför en kritisk punkt i kriget, där varje beslut och varje handling kan vara avgörande för utgången. Det är en kapplöpning mot den andra fraktionen, där Ukrainas motståndskraft och strategiska skicklighet kommer att prövas till sitt yttersta.

Kampen om Kursk och Pokrovsk är inte bara en fråga om territoriella vinster, utan också en psykologisk strid om viljan och uthålligheten. Det handlar om att vinna terräng utan att offra för mycket, att bryta motståndarens moral och att tvinga fram en fördel i ett krig som redan har kostat så mycket.

Strategiska manövrar

Enligt den Ukrainska generalen Syrskyi har ryssarna cirka 30 000 soldater inne i Ryska Kurskområdet, vilket ger ryssarna ett numerärt övertag, men kvaliten på ryssarna där är inte den bästa och dess moral är låg. Ryssarna har också skickat en förstärkningar i form av tung utrustning från östfronten till denna sektor.

Det rapporteras också, att det finns tecken på att större ryska enheter dras bort från andra fronter för att istället förstärka Pokrovsk och områdena kring Toretsk.

Ukrainarna har omgrupperat sina enheter för att göra sitt bästa att förstärka försvaret i Pokrovsk, samtidigt som de vill tillför fler tunga vapen till Kursk.

På den ryska sidan ser vi en möjlig omgruppering från Chasiv Yar. Som dock är en viktig strategiskt punkt. Ukraina kommer inte att överge Chasiv Yar eller ens flytta några resurser från platsen i första taget, eftersom den låser tillgången till Kramatorsk.

Båda sidorna sätter allt på ett kort

Det betyder att ingen av sidorna vill göra några större förstärkningar av sina attackerade områden. Något som förvånar mig otroligt mycket. Det påminner om 1600-talets krig, där ingen av arméerna mötes, utan istället drog runt och raid;ade civila under flera år, innan de två arméerna till slut mötes i ett avgörande slag.

Att lyckas inta staden Pokrovsk är inte given för ryssarna. Deras resurser räcker antagligen för att ta mindre byar utanför staden, men för att avancera vidare och inta staden Pokrovsk krävs en stor mängd ryska soldater och militär utrustning, något som inte kommer vara enkelt och inte alls säkert att ryssarna lyckas med de.

Putin är pressad

Det är uppenbart att Putin står inför en svår och avgörande utmaning; han måste visa resultat för den inhemska opinionen. Om han misslyckas med att inta Pokrovsk och inte kan pressa tillbaka Ukrainska styrkor från Kursk, står han inför en jobbig höst, vissa vill även hävda att den kan bli katastrof för Putin om han inte lyckas med detta.

Den ryska politiska maktkampen har börjat och det är oklart hur länge Putin kan hålla ihop sin regim. Även om en kupp inte nödvändigtvis skulle leda till ett omedelbart slut på kriget, finns det potential för att detta kan skapa ytterligare instabilitet inom den ryska federationen. Om delstater börjar kräva självständighet, kan vi stå inför en snabb eskalering av konflikten.

En annan kritisk faktor är tillgången till el, vatten och värme under vintern. Ryssarna lider redan nu av brist på mat och vatten, och deras underhåll kommer att förvärras ytterligare när kylan slår till. Deras bombningar av Ukrainas infrastruktur, har inte haft den förödande effekt de hoppades på, trots att de använde över 200 missiler och drönare. Elförsörjningen är redan på väg att återställas i Ukraina, i värsta fall inom några veckor.

Ryktet om en dold Ukrainsk arme

Ett annat viktigt detalj är den eventuella dolda nya ukrainska armen som har tränats och utrustats med västerländska vapen (något som jag har skrivit om tidigare ”En ny front i Krim: Ukrainas strategiska plan eller bara spekulationer?”.

Finns denna arme? I så fall var? Flera hysteriska ryska bloggare är otroligt oroliga för denna gömda armen som eventuellt ligger och ruvar någonstans, redo att sättas in vid rätt tillfälle. Om dessa styrkor existerar, och var menade att sättas in för att avancera in i Krim. Så är det dax att tänka om. Sätt in dem nu för att stoppa den ryska offensiven mot Kramatorsk. En sådan insats skulle kunna förändra krigets dynamik och stärka våra positioner betydligt. Det kan också vara så enkelt att den dolda Ukrainska armen tyvärr inte existerar?

Sammanfattning

Framtiden får visa om Ukrainas offensiv in i Kursk var ett strategiskt genidrag eller ett dumdristigt misstag. Om våra styrkor lyckas ta Rylsk och hålla Pokrovsk till vintern, har vi möjlighet att säkra en vapenvila på Ukrainas villkor, vilket skulle vara ett avgörande steg mot seger. Eller i bästa fall kan de påverka den ryska regimen att börja vittra.

Related news