Analys

Rysk bränsleförsörjning i allvarlig fara

Trots att ryssarna riktar in sig på och skadar Ukrainas elnät, visar tiden att Ukraina lär sig att omorganisera och decentralisera sitt system.
Rysk bränsleförsörjning i allvarlig fara

Ukraina anpassar sig

Trots att ryssarna riktar in sig på och skadar Ukrainas elnät, visar tiden att Ukraina lär sig att omorganisera och decentralisera sitt system. Målet är att skapa ett mer robust nätverk som kan klara av bortfall av elproduktion genom batterilagring och regional kraftproduktion i mindre skala, kombinerat med en ökad användning av förnybara energikällor som sol- och vindkraft. Detta är en långsiktig strategi, men Ukraina ser åtminstone hur de ska hantera sina framtida behov.

Rysslands problem växer för varje dag

Ryssland står däremot inför ett mycket mer omedelbart och långsiktigt problem. De intensiva och allt oftare förekommande attackerna på ryska raffinaderier och lagringsplatser för raffinerade bränslen når en kritisk punkt. Det är viktigt att förstå att dessa attacker inte nödvändigtvis hindrar Rysslands export av råolja, men de har stor inverkan på landets förmåga att producera och exportera högvärdiga raffinerade produkter som diesel, bensin och flygbränsle.

Innan kriget producerade Ryssland alla sina inhemska behov av raffinerade produkter från sina egna råoljekällor, med överskottet som exporterades. Dessa exporter utgjorde en betydande del av statens intäkter. Men ukrainska drönarattacker har riktat in sig på de centrala delarna av raffinaderier, särskilt de så kallade ”krackningsanläggningarna”, som är avgörande för att omvandla råolja till olika destillat. Förstörelsen av dessa anläggningar har i många fall effektivt stängt ner hela raffinaderier, och reparationer är både långsamma och kostsamma.

Ett exempel på detta är den senaste attacken mot Omsk, Rysslands största raffinaderi, där en stor del av dess kapacitet slagits ut. Denna förlust tvingar Ryssland att importera raffinerade produkter från länder som Kazakstan och Belarus, vilket skapar en oväntad belastning på deras ekonomi. Samtidigt har Ryssland tvingats förlänga sitt förbud mot export av raffinerade produkter på obestämd tid, vilket skapar inhemska bristsituationer, särskilt under den pågående skördesäsongen.

Samtidigt som dessa attacker har allvarliga långsiktiga konsekvenser för Rysslands ekonomi, har de också omedelbara effekter på den ryska militären. De stora tanklagringsanläggningar som förstörts nära frontlinjerna, särskilt de som används för diesel till militära operationer, utgör nu en prioriterad måltavla för ukrainska styrkor. Trots detta är Ryssland fortfarande kapabelt att använda sina militära pipelinesystem för att förse frontlinjerna med bränsle, även om denna kapacitet är allvarligt hotad.

Den långsiktiga skadan för Ryssland är svår att reparera. Uppbyggnaden av dessa enorma lagringsanläggningar kan ta många år och kostar enorma summor. Den inhemska inflationen, driven av stigande bränslepriser, påverkar nu hela den ryska ekonomin och leder till ökade produktionskostnader och livsmedelspriser, vilket i sin tur påverkar den militära produktionen negativt. Ryssland står inför en växande ekonomisk kris som bara förvärras av dess fortsatta krigföring.

Det är därför viktigt att Ukraina fortsätter att slå mot rysk oljainfrastruktur, eftersom detta är ett av de mest effektiva sätten att långsiktigt skada Rysslands krigsekonomi.

Related news