Analys

Ryska styrkor har blivit instängda

Ryska styrkor i två olika områden av Kursk-salienten har blivit omringade i kniptångsmanövrar och fastnat. Detta gjorde det möjligt för ukrainarna att inta Malaya Lochnya, platsen för kvinnofängelset.
Ryska styrkor har blivit instängda

Ryska styrkor har blivit omringade

Ryska styrkor i två olika områden av Kursk-salienten har blivit omringade i kniptångsmanövrar och fastnat. Detta gjorde det möjligt för ukrainarna att inta Malaya Lochnya, platsen för kvinnofängelset. De ukrainska styrkorna rusade förbi byn och skar av ryssarnas reträttvägar, vilket ledde till att byn så småningom blev helt omringad. Ukrainska styrkor undvek att engagera sig i närstrid i de värdefulla höghusbyggnaderna som utgjorde fängelset, vilket dominerade huvudvägen från Ukraina till Kursk.

Ryssarna lyckades hålla ut längre tack vare fängelset, men nu är de omringade i fängelsets huvudbyggnad, medan de omgivande byggnaderna har förstörts, främst av Marder IF Vsom beskjutit dem med 20mm-kanoner. Det är bara en tidsfråga innan de instängda ryska soldaterna antingen dör eller kapitulerar.

Ukrainska styrkor har också lyckats omringa ryska styrkor i byn Martinovka, cirka 12 km från Malaya Lochnya. Byn är strategiskt viktig eftersom den ligger på högre mark cirka 5,5 km nordost om Sudzha, precis vid den stora motorvägen som ryssarna skulle behöva använda för att närma sig huvudstaden.

Ukrainsk strategi

Ukrainska styrkor har genomfört två kniptångsattacker som har lett till att resterna av den redan reducerade 810 marininfanteri brigaden har blivit fast i mitten. Ryska kanaler har visat en video av en soldat från 11 luftlandsättnings brigaden som leder skräckslagna värnpliktiga genom skogen till relativ säkerhet.

Ryssarna har snabbt dragit egna slutsatser från dessa videor. Den största frågan för dem är att, trots regeringens försäkringar och lagar, används värnpliktiga i frontlinjeförsvaret, och det verkar som att ryska ledningen inte bryr sig om deras förluster. Den enda slutsatsen detta leder till är att mer erfarna enheter hålls tillbaka – om de ens finns tillgängliga – för en motoffensiv som säkert måste komma.

Ryssarna offrar sina soldater

Detta stämmer överens med min analys från förra veckan. Ryssarna kommer att använda sig av ”offerstyrkor” för att absorbera ukrainska operationer, sakta ner dem och skapa tid. Under tiden kommer de att samla styrkor långt bak för att förbereda sig för en offensiv vid en tid och plats de själva väljer. Precis som de gjorde under andra världskriget. De är villiga att använda land och män för att fördröja framryckningen så mycket som möjligt; förluster är irrelevanta för dem så länge jobbet blir gjort – även om det görs dåligt. Varje fördröjning är värt varje förlust.

Trots att Ukraina visar skicklighet och förmåga i sina operationer, står de inför den obestridliga utmaningen att avgöra när de ska stanna och hur de ska försvara det de har tagit. Mer konkret är frågan om det är värt kostnaden att försvara dessa områden.

Politiska händelser

Det växer också kritik mot USA långsamma leverans av bistånd. Nästan inget av de 60 miljarder dollarna har delats ut ännu, och när det väl har gjort det, handlar det bara om små portioner på 125 miljoner dollar för ammunition. Frågor ställs om vad som pågår. Är detta någon form av amerikansk vedergällning för attacken mot Kursk, baserat på deras envisa tro att det var eskalerande, när det tydligt inte var det?

Related news