Analys

Ukrainas våghalsiga offensiv ökar trycket på USA

Ukrainas djärva offensiv ökar pressen på USA att lätta på sin försiktiga inställning till kriget.
Ukrainas våghalsiga offensiv ökar trycket på USA

Ukrainas våghalsiga offensiv ökar trycket på USA

Ukrainas vågade markoffensiv har fört striden in på ryskt territorium, men inte i den utsträckning som dess ledare hade hoppats på, eftersom USA fortfarande sätter begränsningar på hur långt Ukraina får gå. USA tillåter inte att de långdistansmissiler som levereras till Ukraina används för att slå mot mål inne i Ryssland, något som Ukraina ivrigt vill göra.

Biden-administrationen hävdar att dess noggranna överväganden, inklusive vilka avancerade vapen som levereras till Ukraina och när, är nödvändiga för att undvika att provocera fram vedergällningar från Rysslands president Vladimir Putin. En del analytiker är överens om att Putin skulle tolka ett ukrainskt angrepp med en amerikansk långdistansmissil som en direkt attack från USA.

Andra amerikanska och europeiska Ukraina-vänner menar dock att Vita huset borde inse att Putins hot om att angripa väst, inklusive med kärnvapen, är mestadels tomma ord. De oroar sig för att USA stöd, som har möjliggjort för Ukraina att stå emot Rysslands invasion 2022, kommer med förseningar och förbehåll som i slutändan kan bidra till Ukrainas nederlag.

Denna dragkamp utspelar sig medan Ukraina överraskande har inlett en offensiv i Rysslands södra Kursk-region, den första markinvasionen av Ryssland sedan andra världskriget.

Risker & möjligheter i en ny strategisk fas

Under hela kriget har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj balanserat mellan att uttrycka tacksamhet för USAs stöd och frustration över att han inte får de vapen och den ammunition som landet behöver. För att öka pressen, upprepade han nyligen att Ukraina måste få använda alla tillgängliga vapen för att slåss på sina egna villkor och vädjade till USA att häva förbudet mot att använda amerikanska långdistansmissiler som ATACMS för att slå djupare in i Ryssland.

Biden-administrationen tillät tidigare i år Ukraina att använda kortdistansvapen över gränsen i självförsvar, men inte ATACMS.

Ukrainas försvarsminister Rustem Umerov och presidentens rådgivare Andriy Yermak var på väg till Washington denna vecka för att diskutera specifika militära mål på ryskt territorium som Ukraina vill slå mot, enligt en källa som är insatt i planerna.

Säkerhetsanalytiker säger att Ukraina använder amerikanska HIMARS-raketsystem i sin offensiv och har även använt en amerikanskt levererad glidbomb mot ryska styrkor samt implementerat en egen prototyp av en långdistans drönare-missilhybrid.

Zelenskyjs militär tycks ha inlett markoffensiven den 6 augusti utan att först rådfråga amerikanska ledare. Ukraina har tagit kontroll över hundratals kvadratkilometer ryskt territorium, vilket har skickat en tydlig signal till USA allierade att de själva måste bestämma hur de ska försvara sina länder, även om de får stöd från USA.

Den amerikanska överläggningsprocessen har varit långdragen innan man till slut godkände leveranser av avancerade vapen som Ukraina har bett om: moderna stridsvagnar, precisionsraketsystem för medeldistans, Patriot-luftvärnssystem, ATACMS för användning på ockuperat ukrainskt territorium och F-16-flygplan.

Den tidigare NATO-befälhavaren Philip Breedlove menar att om USA fortsätter att hålla tillbaka så kommer Ukraina i slutändan att förlora. ”- Just nu … ger vi medvetet inte Ukraina vad de behöver för att vinna,” säger han. Att lätta på restriktionerna skulle stärka Ukrainas självförsvar, rädda liv och minska förstörelsen i landet.

Trots att det finns för få ATACMS totalt sett för att Ukraina ska kunna slå mot ett betydande antal mål i Ryssland, använder Ukraina de långdistansmissiler de har för att utmana Rysslands kontroll över den strategiskt viktiga Krimhalvön. Medan Ukraina pionjärar nya aggressiva sätt att använda drönare och elektronisk krigföring mot Ryssland, behövs den större slagkraft som ATACMS kan erbjuda för att bekämpa hårdare mål som militära baser.

Sammanfattning

Ukraina, som kämpar mot en mycket större militär, behöver det momentum på slagfältet som överraskande offensiver, demoraliserande attacker inne i Ryssland och avancerade vapen kan ge. Deras största framgångar på slagfältet inträffade under krigets första dramatiska månader, och en ukrainsk motoffensiv 2023 slutade utan stora vinster, vilket möjliggjorde för Ryssland att återta mark.

Under sommaren diskuterades risken för ett eldupphör på Rysslands villkor, något som skulle kunna tvinga Ukraina att avstå stora delar av sitt territorium och riskera en ny invasion senare. Med miljarder dollar i amerikanskt militärt stöd som nu flödar in igen, och med en utökad ukrainsk värnplikt, förbereder sig Ukraina för att slå tillbaka mot Ryssland med full kraft och försöka få till ett eldupphör på villkor som Ukraina kan acceptera.

Related news