Analys

Kriget når Ryssland

Det ensidiga kriget där Ryssland använde sina missiler och iranskt designade drönare för att sprida skräck i Ukraina, går nu in i sin andra akt: vad ni kan göra mot oss, kan vi nu göra mot er.
Kriget når Ryssland

Ryssland måste svara sitt luftrum

Den bittra insikten att Ukraina har uppnått en strategisk krigföringskapacitet som överstiger allt Ryssland har upplevt sedan 1945, börjar nu sätta sina spår. Trots hoten under det kalla krigets kärnvapenålder, inträffade aldrig en direkt konfrontation. Aldrig tidigare har Ryssland tvingats försvara sitt luftrum från missiler eller bombplan riktade mot dess fabriker och militära anläggningar.

Nu, år 2024, när det tre år långa kriget för att krossa Ukraina har gått så fruktansvärt fel att det närmar sig sin tusende dag, har Moskvas myndigheter hållit en konferens för att diskutera luftförsvaret av militära fabriker, kraftverk, flygplatser och flygfält i och runt Moskva och Sankt Petersburg. Man undersökte civilförsvarets beredskap och meddelade att offentliga möten och utomhusaktiviteter för skolbarn borde stoppas på obestämd tid.

Det regnar ner eld över Ryssland

När Ukrainas jetdrivna, raketdrivna och propellerdrivna drönare får allt större räckvidd och dödlighet, inser Moskva att staden själv kommer att bli ett mål. Deras luftförsvar är långt ifrån perfekt och har svårt att ens skjuta ner enstaka drönare. De vet att förr eller senare kommer ukrainska drönare och missiler att rikta sig mot dem, lika säkert som solen går upp.

Det ensidiga kriget där Ryssland använde sina missiler och iranskt designade drönare för att sprida skräck i Ukraina, går nu in i sin andra akt: vad ni kan göra mot oss, kan vi nu göra mot er.

Sammanfattning

Ukraina kommer inte att slå till mot köpcentrum eller skolor, eller spränga förlossningskliniker och sjukhus. Istället kommer de att rikta sina attacker mot missilfabriker, konstruktionsbyråer, elektronikfabriker och bränsledepåer. De kommer att hitta kommandobunkrar och kommunikationsanläggningar. Och de kommer att få ryssarna att inse att den ”Speciella militära operationen” har blivit det ”Krig”, som de är rädda för att kalla vid sitt rätta namn. Och ingen kommer att visa minsta sympati för dem.

Putin drog in er i detta, och nu måste ni leva med konsekvenserna.

Related news