Analys

Kommer Kursk förändra något?

Jag satte upp en fråga; "Tycker du att Kursk var en bra strategi?" till alla våra Instagram-följare, för några dagar sedan. Majoriteten var tydlig på ett "Ja"
Kommer Kursk förändra något?

Vad tyckte Instagram-följarna?

Jag satte upp en fråga; ”Tycker du att Kursk var en bra strategi?” till alla våra Instagram-följare, för några dagar sedan. Majoriteten var tydlig på ett ”Ja” och det visar ändå att många är positiva till Ukraina invasion av Kursk – Jag vet att majoriteten av följarna är Pro-Ukrainare, på vår instagram, men det tar inte bort legitimiteten att 25 300 följare var 86% positiva till Ukrainas invasion av Kursk.

Kommer Kursk förändra något?

Ukraina hoppades på att Kursk-offensiven skulle tvinga Ryssland att omplacera trupper från centrala fronten för att stärka sina insatser i Kursk, detta har vi tjatat om länge, vilket skulle minska trycket på andra fronter och ge dem andrum. Men hittills finns det inga tecken på att detta händer.

Jag hör allt fler olika skäl till varför Kursk-offensiven genomfördes. Men mängden av alla olika motiveringar antyder att Kursk-offensiven egentligen/eventuellt inte hade ett klart strategiskt mål från början, utan snarare var ett opportunistiskt försök att se vad som kunde uppnås. Vissa vill hävda, framförallt flera västerländska medier, som ska vara ”militära experter”, att den hittills inte har åstadkommit något konkret utöver att vinna land. Jag och många andra med mig, som ändå följer Ukraina-konflikten dagligen, ser att Kursk-offensiven är trots all positiv för Ukraina, i alla fall hitintills.

Samtidigt fortsätter striderna i Pokrovsk och andra områden, men det ukrainska motståndet har stärkt sig betydligt och Ryssland har svårigheter att göra framsteg. Vad beror det på?

Jag har skrivit en Rapport om detta ”Rapport från en briefing angående Kursk offensiven

Putin har lovat att befria Kursk

Ryssarna har nu bara 20 dagar på sig att eliminera den ukrainska offensiven i Kursk, vilket är tidsramen som Putin har givit de ryska-folket. Målet som Ryssland satte upp för sig själva, var att lyckas med att kasta ut Ukrainarna ur Kursk senast den 1 oktober. Om det skulle misslyckas, så skulle det vara en internationell skam, men knappast mer än så. Det verkar som om ryssarna själva har blivit avtrubbade inför hela situationen.
Ryssarna har tidigare satt upp liknande tidsfrister för att uppnå sina mål, men de har ofta passerat dessa utan att ens låtsas om att tidsfristerna existerade. Varför skulle detta vara annorlunda nu?

Tiden tickar för Putin

Det verkliga hotet mot den ryska offensiven är vädret, och det vet ryssarna om. De kan inte fortsätta i samma takt när leran börjar härska, vilket är det som verkligen driver på dem. Därför har de inte heller övergett centralfronten. Det de dock har förlorat är förmågan att nå Pokrovsk i år, och för det borde vi alla vara tacksamma.

De ryska förlusterna i manskap och utrustning har överstigit deras förväntningar, och det enda sättet att stoppa dem är att Ukraina fortsätter att tillfoga fienden stora förluster.

Låt det fortsätta länge.

Related news