Analys

Drönar attackerna mot Ryska oljeindustrin är en katastrof

Varje gång ett oljeraffinaderi träffas av en drönare tvingas Ryssland minska oljeproduktionen. De har ingenstans att lagra oljan och de har inte tillräckligt med kapacitet för att raffinera den.
Drönar attackerna mot Ryska oljeindustrin är en katastrof

Ukrainas anti-oljeindustri är en katastrof frö Ryssland

En drönare här, en drönare där, och snart är drönarna överallt, träffar nyckelutrustning för raffinering och stänger ner hela raffinaderier. Det senaste målet har varit den stora operationen i Moskva.

Ryssarna förnekade att anläggningen skadats, men en ny video avslöjade hundratals tankbilar som stod i kö på motorvägarna, uppenbarligen beordrade dit för att hämta det raffinerade bränslet och den råolja som inte kunde flyttas. Det är dock mer än bara en strategi för att skapa obehag.

Ryssland oljeindustri och dess kyla

Ryssland har ett unikt problem med deras oljeproduktion, den största delen av oljeindustrin i Ryssland har problem att hantera vintern. Ryssland har en extremt kall och hård vinter, som ingen annanstans på jorden där olja utvinns. Dessa vintrar innebär att oljeborrningen aldrig kan stoppas, rörledningarna måste ständigt flöda, och oljehuvudena får aldrig stängas av. I temperaturer långt under noll måste maskinerna ständigt pumpa och oljan måste hållas i rörelse under tryck för att förhindra att den fryser eller blir för trögflytande och orsakar blockeringar.

Historiskt har Ryssland haft stora problem med oljeindustrin

År 1989 kollapsade de ryska oljeexporterna och industrin fick förfalla. Stora delar av den arktiska oljeindustrin stod stilla, och inom några månader var den permanent oanvändbar. Det tog 30 år att återställa produktionsnivåerna från före 1989. Ryssland kunde dock inte göra detta på egen hand, lika lite som de kunde det under 1980-talet. Tusentals västerländska tekniker och miljarder i västerländska investeringar krävdes för att återställa industrin. Ryssland hade inte tekniken eller den tekniska kompetensen för att genomföra en så stor industriell återuppbyggnad, och det har de fortfarande inte.

Varje gång ett raffinaderi har stängts ner, så har också oljelager förstörts. Därför har Ryssland fått ett unikt undantag från produktionsminskningar från OPEC på grund av sina extremt kalla vintrar, vilket innebar att de kunde dra nytta av stigande priser utan att behöva skära ner sin produktion. Men sedan deras invasion av Ukraina så har Ryssland förlorat den detta undantag.

USA är världens största oljeproducent

USA har ökat sin produktion och är nu världens största oljeproducent, nästan dubbelt så stor som Saudiarabien. Det råder ingen brist på olja i världen. Amerikanska produktionsnivåer har totalt underminerat OPEC försök att kontrollera priserna. Priset på olja ligger just nu på 72 dollar per fat, vilket knappt är hållbart för vissa av Mellanösterns ekonomier – Iran, Irak och Kuwait får kämpa p.g.a. de låga priserna. Ryssland befinner sig i en ännu värre situation med sanktionerade priser och restriktioner för sin tankflotta.

Ryssland har en exceptionellt låg oljeproduktion

Varje gång ett oljeraffinaderi träffas av en drönare tvingas Ryssland minska produktionen vid oljehuvudena. De har ingenstans att lagra oljan de borrar fram, och inte tillräckligt med kapacitet för att raffinera den. Produktionsminskningarna har nu uppskattats till över en miljon fat per dag i början av året och har troligen fördubblats vid det här laget. Med begränsade transportmöjligheter för att exportera råoljan är ytterligare nedskärningar nödvändiga. Problemet har nu blivit så allvarliga att Ryssland i maj gick ut med att deras oljeproduktionen är från och med nu en statshemlighet.

Framtiden kommer att förvärras för Ryssland

Dock har inte Ryssland fått uppleva det värsta ännu. En våg av drönarattacker mot raffinaderier i början av vintern kommer att tvinga fram ännu fler kapacitetsnedskärningar i den bitande kylan. Detta kan leda till permanenta och irreparabla stängningar. Oljekällor som stängs på vintern riskerar att permanent förstöras och kräva omborrning. Tiotusentals kilometer av rörledningar kommer att behöva repareras och inspekteras när oljan slutar flöda. Oljekällorna kommer att bli oanvändbara.

Mitt råd till Ukraina är att aldrig släppa taget om dessa oljeinfrastrukturer – det är Rysslands akilleshäl, och effekterna är både omedelbara och långsiktiga. Det är en svaghet som kan bidra massivt till Rysslands slutliga fall. Vinterkylan kan förstora skadorna bortom all reparation. Så utnyttja denna situation.

Detta är vad Ukrainas krig mot raffinaderierna och lagringsplatserna innebär. När de attackerar exportterminalerna och transportledningarna till dessa terminaler, skärps greppet om de ryska oljeexporterna. Själva produktionen är begränsad och dyr. Och Ryssland har inga lösningar.

Ryssland är så beroende av olja för sina inkomster att landet står inför en ekonomisk existentiell kris. Västerländska företag kommer inte att vilja riskera sina investeringar igen när freden väl kommer. Ryssland riskerar sin nuvarande och framtida generations välstånd. Medan kriget mot oljeindustrin intensifieras blir situationen bara värre, och vintern kommer att förvärra den ytterligare.

Sammanfattning

Mitt råd till Ukraina är att aldrig släppa taget om dessa oljeinfrastrukturer – det är Rysslands akilleshäl, och effekterna är både omedelbara och långsiktiga. Det är en svaghet som kan bidra massivt till Rysslands slutliga fall. Vinterkylan kan förstora skadorna bortom all reparation. Så utnyttja denna situation.

Related news