Analys

Svåra utsikter efter Zelenskys USA-besök

President Zelenskys senaste resa till USA har mötts av politiska motgångar och kalla relationer med ledande makthavare. Med ett försvagat stöd från USA och en oviss framtid för ytterligare hjälp står Ukraina inför en tuff vinter, där landets överlevnad sätts…
Svåra utsikter efter Zelenskys USA-besök

Zelenskys resa till USA gick inte bra

President Zelenskys senaste resa till USA har mötts av politiska motgångar och kalla relationer med ledande makthavare. Med ett försvagat stöd från USA och en oviss framtid för ytterligare hjälp står Ukraina inför en tuff vinter, där landets överlevnad sätts på prov.

Det har inte varit den bästa tiden att vara i Amerika för president Zelensky. Hans besök i USA har mött många av de värsta tänkbara scenarierna. Besöket på ammunitionsfabriken i Scranton, Pennsylvania, var väl mottaget av de anställda, men gjorde republikanerna och talmannen i representanthuset upprörda, eftersom det ansågs blanda sig i inrikespolitiken i en viktig delstat inför kommande val. De anställda på fabriken verkade dock inte störda av det – en av dem bar en skjorta gjord av en ukrainsk flagga <3.

Mötet med Biden & Kamala

Mötet med president Biden hade en kylig stämning. Biden ansåg att Ukraina inte visat tillräcklig uppskattning för hur svårt det varit att få stöd från USA med tanke på det inrikespolitiska klimatet. Han gjorde också klart att det inte var någon idé för Zelensky att be om tillstånd att använda långdistansmissiler eftersom inget skulle förändras, oavsett hur mötet gick.

Biden meddelade dock att resten av finansieringen skulle släppas, men efter det har han gjort vad han kan. Nästa omgång av bistånd är upp till den nya kongressen efter den 3 januari och den nya presidenten efter den 20 januari.

Mötet med vicepresident Kamala Harris gick däremot bra. Hon visade starkt stöd för Ukraina.

Mötet med Trump

Idag ska Zelensky träffa Trump i Trump Tower. Det mötet förväntas inte gå bra, enligt många. Trump har nyligen uttalat sig om att Ukraina borde göra en uppgörelse – vilken som helst – för att få slut på kriget. Jag har dock belyst detta förut. Trump talar till sina väljare, det betyder inte att Trump kommer överge Ukraina. Det återstår att se.
Putin har nämnt vid ett tillfälle; ”- Jag kan förutse Biden, men det går inte med Trump”.

FN-delegationerna

Halva FN generalförsamling dök inte ens upp för att lyssna på Zelenskys tal, och hela situationen i Ukraina hamnade i skuggan av krisen i Mellanöstern.

FN domineras helt av Israel och deras nya krig mot Libanon. Netanyahu vägrar backa mot Hezbollah eller Gazaremsan, vilket har skapat en nästan universell avsky bland FN-delegationerna. Trots det har ingen makten att stoppa Israel, utom USA, som inte kommer att överge dem, särskilt inte under ett valår.

Sammanfattning av besöket i USA

Zelensky kommer inte att återvända hem tomhänt, men han har inget nytt på gång för framtiden. Den tidigaste chansen för Ukraina att få mer bistånd är i februari nästa år, om inte valresultatet drar ut på tiden, något som är en stor risk, men som inte får ske. Jag har skrivit en Analys om detta: USA:s valprocessen och Ukrainas framtid.

Presidentvalet och valet till representanthuset är lovande för demokraterna, men att hålla senaten kan bli svårt. Endast en tredjedel av senatens platser väljs vartannat år, och detta års siffror lutar kraftigt åt republikanernas fördel. Att behålla kontrollen över senaten är faktiskt viktigare än presidentposten, eftersom den godkänner allt från höga tjänstemän till militära officerare och domare. Det krävs dessutom 60 röster för att få igenom grundläggande lagstiftning, och en splittring på 51-49 ger ingen verklig majoritet.

Ukraina kommer inte få igenom mer bistånd, och kriget har nu blivit en ”mellanrubrik” i nyheterna – tills en ny president eventuellt gör det till en större fråga.

Vintern kommer att bli extremt tuff för Ukraina. Min analys av situationen, är att detta är landets mörkaste stund hittills. Ukraina kommer behöva få hjälp för att överleva denna vinter och det kommer också sätta stort prov på Ukraina. Det kommer också sätta press på oss alla i väst, vi får inte svika dem.

Related news