Analys

Ukrainas attack mot Kotluban blev mer lyckad än rapporteringen

För ett par dagar sedan utförde Ukraina en massiv attack med cirka 120 drönare mot Kotlubans ammunitionsdepå djupt inne i Ryssland.
Ukrainas attack mot Kotluban blev mer lyckad än rapporteringen

Drönar attack mot Kotlubans ammunitionsdepå

För ett par dagar sedan utförde Ukraina en massiv attack med cirka 120 drönare mot Kotlubans ammunitionsdepå djupt inne i Ryssland. Ryssland hävdade att de hade skjutit ner nästan alla drönare och att inget hade träffat basen i Volgograd-regionen. De ryska luftförsvaret var aktivt och Ukraina medgav att de förlorade fler drönare än i tidigare attacker. Men om Ryssland fortfarande inte hade lyckats stoppa fler drönare vid det här laget, skulle det också ha varit ett tecken på extrem inkompetens.

Trots Rysslands påståenden om total framgång, har det nu blivit klart att alla drönare inte sköts ner. Ett av problemen med att bekräfta skadorna är att anläggningen ligger mer avlägset och har färre offentliga vägar i närheten. Dessutom har Ryssland intensifierat sina försök att åtala personer som publicerar videor eller bilder online, vilket avskräcker potentiella vittnen från att dokumentera skadorna.

Attacken var framgångsrik

Vi vet dock att flera tunga explosioner inträffade, inklusive ammunition som exploderade och detonationer som var typiska för raketbränsle. Det finns även några långdistansbilder som visar att platsen blev träffad. Det är högst troligt att satellitbilder från Sentinel redan har bekräftat detta, men det är första gången det blivit känt för allmänheten att attacken var mer framgångsrik än vad Ryssland låtit påskina.

Attacken utfördes kort efter att ytterligare en leverans av iranska missiler hade anlänt.

På tal om de iranska missilerna, har frågan uppstått varför vi inte sett dem användas i större omfattning. Missilerna har kort räckvidd och är mest användbara för att slå mot försvarade städer eller civila mål med låg precision. Svaret är att Ryssland måste leverera sina egna lastbilar för att skjuta upp missilerna. Iran levererar missilerna och kapslarna, men det är upp till Ryssland att få dem i fält. Ryssland har dock haft svårt att tillverka tillräckligt många lastbilar, vilket har lett till stora lager av missiler som förvaras öppet i depåer.

Detta har gett Ukraina ett tillfälle att slå till, inte bara mot missilerna, utan även mot hela ammunitionsförråd. Detta är ett tydligt exempel på hur Rysslands problem med industriell produktion har lett till en uppbyggnad av missiler, vilket i sin tur gett Ukraina möjligheten att förstöra både missiler och viktiga lager. Det visar hur sådana svagheter kan få stora konsekvenser, långt bortom enbart bristen på lastbilar.

Related news