Analys

Rysk ammunitionsbrist

Ryska militärbloggare klagar nu alltmer på en växande brist på artillerigranater längs olika delar av frontlinjen, och varnar för att problemet snabbt sprider sig.
Rysk ammunitionsbrist

Ammunitionsbrist för ryssarna

Jag lade ut en nyhet igår om att Rysk artilleri överlägsenhet minskar från 8:1 till 3:1 och därefter med en egen Analys. Kan tyckas överflödigt att nu lägga ut om detta igen? Svar på detta, Nej eftersom detta förstärker gårdagens Nyhet.

Ryska militärbloggare klagar nu alltmer på en växande brist på artillerigranater längs olika delar av frontlinjen, och varnar för att problemet snabbt sprider sig. De inser att orsaken är Ukrainas förstörelse av viktiga ammunitionsdepåer, men förstår inte varför? Den borde inte påverka så mycket eftersom att rysk militära fabriker dagligen producerar granater, artilleri och ammunition. Men problemet är att dessa inte når fram till frontlinjen, just nu.

En del av problemet handlar också om volymer. Om man har tre miljoner granater i lager och använder 300 000 per månad, samtidigt som man producerar 200 000 och slumpmässigt importerar fler från Nordkorea, så förbrukas fortfarande 50 000–100 000 mer än vad som produceras. Detta skapar ett stort ”buffertlager” som växer och minskar beroende på användning och återförsörjning.

Varför uppstår det ryska problemet?

När denna buffert försvinner, som Ukraina har lyckats att slå ut, uppstår två problem. För det första blir det svårt att transportera granater från fabrikerna till fronten när depåerna inte längre finns som distributionspunkter. Det är inget man omorganiserar på en natt – eller ens på några veckor. Systemet som fanns fungerade smidigt tills Ukraina förstörde det. Att bygga upp det igen är en enorm utmaning, särskilt eftersom de ryska järnvägarna ständigt drabbas av ”partisanattacker”. Därtill kommer utmaningen att omdirigera lastbilar och skapa nya distributions-noder, som inte är så enkelt att lösa.

Det är viktigt att komma ihåg att det här är Ryssland. Saker och ting sker inte snabbt, och det var aldrig meningen att behöva ha en sådan lösning, eftersom dessa frontlinjer skulle aldrig ha sådana problem. Eftersom kriget inte var planerad att gå som de gick. På sikt kommer tyvärr Ryssarna att lösa problemet, men det kan sannolikt försvaga Rysslands förmåga att hålla de framsteg de gjort under de senaste månaderna.

Bloggarna klagar också på att de militära strategierna inte förändras, och att officerarna fortfarande tvingar fram ”värmevågs-attacker” dvs överdriven användning av artilleri, utan tillräckligt understöd från infanteriet – något som en av dem beskrev som ”kriminella order”.

Det är hårda tider i den ryska armén. Men på den här sidan av frontlinjen, är det få som bryr sig. Ju mer de lider, desto nöjdare är vi.

Related news