Analys

Ukrainas långdistans-attacker vänder kriget mot Ryssland

När Putin inledde sin invasion av Ukraina förväntade sig ingen att ryska mål skulle utsättas för ständiga attacker djupt inne i landet.
Ukrainas långdistans-attacker vänder kriget mot Ryssland

Ukraina slår ut mål långt in i Ryssland

Det råder ingen tvekan om att när Putin inledde sin invasion av Ukraina – och de som ivrigt stödde den – hade de inte förväntat sig att ryska mål skulle utsättas för ständiga och systematiska attacker djupt in i landet. Under de senaste tre åren har Ukraina utvecklat en strategisk krigsförmåga baserad på allt mer sofistikerade drönare, vissa med räckvidd på tusentals kilometer. Ukraina har därmed lyckats vända Rysslands strategi mot dem själva, och visat att även de kan nå djupt in på ryskt territorium och träffa mål med långvariga konsekvenser.

Under de senaste nätterna har Ukrainas styrkor återigen slagit mot viktiga ryska mål – den här gången mot de radarstationer som används för att upptäcka drönarna och ge varning, samt mot centrala bränsleförsörjningsnav. I Feodosia på Krim attackerades och förstördes en anläggning för förädling och distribution av bränsle, och en liknande anläggning i Voronezj slogs ut, trots Rysslands påstående att de stoppade alla drönare. Bilder visar platsen i lågor.

Det mest intressanta är räckvidden på dessa attacker. Jetdrivna drönare verkar ha filmats när de attackerade en anläggning så långt bort som Perm, som också brann över ett område som täckte mer än en kvadratkilometer. Ytterligare en flygbas i Voronezj-regionen träffades, där ukrainska styrkor siktade på Su-35-stridsflygplan, bombförråd och lokala radarstationer.

Dyra ryska radarsystem slås ut

Mycket av detta blev möjligt eftersom Ukrainas styrkor under den senaste veckan lyckades lokalisera och förstöra en rysk mobil radarstation bara 15 kilometer från fronten. Dessa radarstationer är extremt dyra, kostar 120 miljoner dollar styck och tar två år att bygga. Ryssland hade bara 15 st när kriget började, och över hälften av dem har nu förstörts.

Med dessa radarstationer ur funktion kunde Ukrainas sista två Su-24-plan använda StormShadow och GMLRS för att slå till mot ryska befälsbunkrar, vilket resulterade i förödande explosioner. Dessa attacker utplånade befäl från tre brigader och ett logistikcenter.

Sammanfattning

Ukraina har inget annat val än att snabbt använda det de har till sitt förfogande mot Ryssland. Att förstöra stödinfrastrukturen bakom frontlinjerna har en direkt effekt på kriget. Inom några dagar efter att ammunitionsdepåer förstörts uppstod bristsituationer, då försörjningskedjorna bröts. Minskad radarövervakning gav nya möjligheter för andra attacker, och bränslebrist hindrar ryska pansaranfall.

Allt detta påverkar Ryssland och kostar dem både tid och pengar – två resurser som Ryssland har allt mindre av. Det långdistanskrig som Ukraina bedriver kommer att fortsätta att stöka till det för Ryssland.

Related news