Analys

Ryssland hävdar att SU-34 sköts ner av F-16

Ryssland hävdar att ett Su-34, som bar glidbomber, sköts ner av ett par F-16-plan över rysk-kontrollerat territorium. Detta är intressant av flera skäl.
Ryssland hävdar att SU-34 sköts ner av F-16

Ryssland hävdar att SU-34 sköts ner av F-16

Ryssland hävdar att ett Su-34 stridsflygplan, som bar glidbomber, sköts ner av ett par F-16-plan över rysk-kontrollerat territorium. Detta är intressant av flera skäl.

För det första finns det en risk för F-16-planen att operera inom räckvidd av ryskt luftvärn, men det faktum att de vägde denna risk och ansåg det värt att ta för att slå ut flygplanet är anmärkningsvärt. Jag har skrivit en analys om detta ”F-16: Verkligheten kan bli utmanande” där jag tonar ner förväntningarna på F-16 planen.

Kan F-16 planen lindra ryska glidbomber?

Om Ukraina inte kan nå produktionsanläggningarna är det enda alternativet att slå ut flygfälten och lagren, eller i sista hand att stoppa flygplanen innan de hinner släppa sina bomber. När bomberna väl har släppts är de både osårbara och mycket precisa.

Ryssarna använder glidbomber för att spara manskap. Deras nuvarande taktik är inte längre att använda bomberna för att träffa specifika försvarspunkter i en by, utan att jämna hela byn med marken och förvandla den till försvarslösa ruiner innan de rycker fram. Detta visar att produktionen av bomber och dess ”glid-kit” har nått en nivå där de har tillräckligt för att använda dem utan restriktioner.

Glidbomberna har blivit en plåga för den ukrainska armén, eftersom de till stor del är ansvariga för att bryta ner försvarslinjer som Ryssland annars inte skulle ha lyckats ta sig igenom. Deras introduktion har varit avgörande för Rysslands framsteg. Att slå ut ett av de flygplan som levererar dessa bomber – från upp till 70 km bakom frontlinjen – är ingen liten risk eller uppgift.

Om detta bekräftas skulle det markera ett viktigt skede i luftkriget. Det intressanta blir om det händer oftare och om ukrainska flygplan lyckas undkomma. Det skulle kunna vara avgörande.

F-16 luft-till-luft-radar är tillräckligt bra, och de senaste versionerna av AMRAAM är effektiva upp till cirka 70 km, även om deras effektivitet avtar därefter. En annan möjlighet är att använda rörliga Patriot-system, men ju närmare frontlinjen de är, desto större blir risken att de upptäcks av ryska spaningsdrönare som Orlan-10. Om de placeras vid fronten kan de heller inte användas för att försvara viktiga installationer.

Det är också fascinerande att fundera över hur ukrainarna opererar sina F-16 och varifrån. Ryssarna verkar inte veta var planen är, annars skulle de ha slagit ut dessa F-16 plan på marken. Jag kan bara tänka mig att F-16 planen är utspridda och gömda, vilket är lättare när man inte har så många flygplan att hantera. Det kommer självklart att vara svårare när Ukraina har över 80 flygplan. Men då har vi ett i-lands problem.

Dock har jag faktist hört en liten fågel kvittra om att vi i Sverige har varit mycket hjälpsamma i att förklara hur man använder och hanterar spridda flygstyrkor. Den kunskapen är vi antagligen världsledande inom.

Jag är faktist imponerad över hur Ukrainas flygvapen håller på att växa fram och det ska bli spännande och se om detta var en engångsföreteelse eller om vi kommer få se fler Su-34 stridsplan falla ner från skyn. Jag hoppas verkligen att F-16 planen kan lindra dessa ryska glidbomber.

Related news