Analys

Zelensky sade att Ukraina kommer skaffa Kärnvapen

Zelenskyj belyser väst om det inte får skydd, kommer det tvingas att skapa egna kärnvapen för att garantera sin suveränitet.
Zelensky sade att Ukraina kommer skaffa Kärnvapen

Han borde inte ha sagt det?

Några av Ukrainas mest trogna anhängare har yttrat att Volodymyr Zelenskyjs borde aldrig ha uttalat sig om att Ukraina kommer skaffa egna kärnvapen. Kritiker menar att det upprörde allierade och att Ukraina är en medlem av icke-spridningsavtalet för kärnvapen från 1968, vilket landet anslöt sig till den 5 december 1994. Dock krävs endast 90 dagars varsel för att lämna avtalet.

Putin kommer med tomma hot

En stor oro är att Zelenskyj gav Putin en propagandaseger – Kreml har sällan reagerat så snabbt på något han sagt. Det blev tydligt att Putin blev skakad och snabbt kom hot om eskalering.

Först hävdade Putin att Ryssland måste fördubbla sina ansträngningar för att vinna kriget, vilket är tomma ord med tanke på att Ryssland redan gör allt i sin makt. Han tillade också att Ryssland aldrig skulle tillåta Ukraina att ha kärnvapen. Men hur skulle de kunna förhindra det? Det är lika ihåligt som de amerikanska försöken att hindra Iran från att skaffa kärnvapen. Iran vet att om de verkligen bestämmer sig för att bygga en bomb, kommer ingen att veta det förrän de antingen testar den – vilket vore dumt – eller har tillräckligt många gömda runt om i landet för att inte alla kan förstöras.

Det som hindrar Iran är dels den nuvarande högsta ledaren, som anser det vara oislamiskt, och dels rädslan för massiva, återkommande attacker mot deras anläggningar. Men Ryssland har inte kapaciteten att genomföra sådana attacker mot Ukraina utan att själva använda kärnvapen – vilket de inte kommer att göra. Därför blev Putin sannolikt skrämd av tanken på att Ukraina, och kanske andra länder, skulle kunna inse att det enda sättet att hindra en kärnvapenmakt är att själva vara en.

Det största skälet till att USA inte vill att Iran ska få kärnvapen är inte hotet mot Israel, eftersom Israel själva har kapacitet att slå tillbaka. Det verkliga problemet är att om Iran får kärnvapen kommer andra länder i Mellanöstern, särskilt Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, att insistera på att också ha dem. De skulle helt enkelt inte lita på Iran utan en motsvarande kapacitet.

Ryssland har inte monopol på kärnvapen hot

Zelenskyj har nu ställt en av 2000-talets största frågor på bordet och vågat uttala den högt. Faktum är att Ryssland använder hotet om kärnvapen som en påtryckningstaktik, vilket har påverkat västvärldens beslut om vapenleveranser. Denna kärnvapenretorik har fördröjt leveranser av viktiga vapensystem i månader och år, och det hindrar USA från att tillåta användning av långdistansvapen mot ryskt territorium.

Om Ukraina hade haft kärnvapen, hade Ryssland aldrig invaderat

Om Ukraina hade haft sina 100 tals kärnvapen (som det faktist hade), skulle Ryssland sannolikt aldrig ha invaderat Ukraina. Denna insikt, att kärnvapen gör ett land säkrare, har inte gått obemärkt förbi i Kina och Nordkorea, som båda bygger upp sina arsenaler för att säkerställa sina egna överlevnadsstrategier.

När Zelenskyj säger att han hellre skulle vilja ansluta sig till NATO, än att skaffa en egen kärnvapenarsenal, så bör vi tro honom. Jag tror honom! Han vill hellre vara med Nato, det är både enklare och tryggare för världen än att Ukraina skapar fler kärnvapen, som världen redan har för mycket av.

Men om vi sviker Ukraina och lämnar landet helt öppet för en rysk aggression i framtiden – och vi vet att det kommer – vill han ha den (näst bästa) ultimata garantin för att det inte ska ske. Och det är ett ukrainskt kärnvapen avskräckningssystem. Vad är egentligen så orimligt med det? Ingenting, och vi alla vet det.

Det som de andra kärnvapenmakterna inte vill se är att Ukraina demonstrerar den obekväma sanningen som alla redan vet – att kärnvapen är den yttersta garantin mot en annan kärnvapenmakt. Därför vill Iran ha kärnvapen. Det är denna insikt som sprider sig och skapar så mycket oro.

Det enda som hindrade Sydkorea från att bygga egna kärnvapen var amerikanska garantier, och nyligen visade USA upp sin förmåga genom att upprepade gånger låta en gigantisk USA-flotta synas i sydkoreanska vatten för att signalera till Nordkorea håller borta.

Efterfrågan på kärnvapen finns där, och det är svårt att hålla tillbaka. Men det gör inte Zelenskyj, och jag beundrar honom för att ha modet att säga det högt. Zelenskyj visar världen vad det tvingas välja om väst inte skyddar dem.

Related news