Trump kan inte överge Ukraina
Efter Trumps valvinst verkar det som att samhället har delats i två läger: de som tror att allt är förlorat, att inget mer stöd kommer att ges till Ukraina, och de som hoppas att Trump ska lösa allt och att kriget ska ta slut, även om det innebär bekostnad för Ukraina.
Båda dessa scenarier är dock inte särskilt hoppfulla och innebär inte nödvändigtvis ett slut på konflikten.
Vi befinner oss i en tid då det varken är lämpligt att hänge sig åt hoppfulla drömmar eller att fastna i pessimism. Istället behöver vi fokusera på vårt arbete och vara beredda på alla möjliga scenarier.
Trumps plan för att få fred
Det är många vilda spekulationer och förutsägelser där ute, och seriösa analyser får knappt något genomslag, kanske för att de ofta är för långa och komplicerade. Har själv skrivit en ”Vad kan Trumps presidentskap innebära för konflikten i Ukraina?”
En del västerländska medier rapporterar att Trump planerar att sätta Ukraina och Ryssland vid förhandlingsbordet så fort han får makten. Men vad skulle det verkligen innebära?
Föreställ er att den 20 januari sitter representanter från Ukraina och Ryssland vid förhandlingsbordet.
Rysslands krav
Ryssland kräver de fyra regionerna de inkluderat i sin konstitution, ett avskaffande av alla sanktioner och kanske några symboliska eftergifter, som att ryskt språkbruk i Ukraina och återställande av rysk-ortodoxa kyrkan som en dominerande roll i Ukraina. Dessutom vill de se en reducering av Ukrainas försvarsmakt och försäkringar om att Ukraina inte går med i NATO.
Ukrainas krav
Ukraina, å andra sidan, skulle kräva att alla ryska trupper ska dra sig tillbaka till gränserna från 1991, att Ryssland betalar krigsskadestånd för all förstörelse och att krigsförbrytare ställs inför rätta.
Detta är grundpositionerna – så vad skulle ett kompromissavtal se ut? Ett eldupphör och en fryst frontlinje? Varken Ukraina eller Kreml skulle acceptera det. Vad kan Trump göra då?
Trumps verktyg
Han kan minska Ukrainas stöd i form av pengar och vapen, men det innebär inte att hjälpen försvinner helt. EUs Josep Borrell har nyligen meddelat att EUs program ”en miljon granater till Ukraina” kommer att fullföljas i år. Dessutom kan den europeiska industrin leverera ytterligare en miljon granater årligen.
Så även om USAs stöd minskar, så finns möjligheterna att Ukraina ändå får resurser från andra håll. Men hur kan Trump pressa Ryssland? Ryssland överlever just nu mycket tack vare Kinas stöd, och Trump kommer inte vilja framstå som att han bara pressar Ukraina – det skulle se svagt ut och som att USA böjer sig för både Kina och Ryssland. Och det vill Trump absolut inte.
Förhandlingen blir mellan USA och Kina
I själva verket kommer de avgörande samtalen inte föras mellan Kiev och Moskva, utan mellan Washington och Peking, världens två supermakter med egna intressen. USA kan inte acceptera en förlust för Ukraina – det vore en katastrof och ett erkännande av Kina som ledare. Samtidigt vill de inte heller ha en total rysk kollaps, utan en svag och kontrollerbar Ryssland som kan balansera Kina. Och detta är bara en del av den större bilden, som även inkluderar Taiwan, Koreahalvön, Afrika, Indien, ekonomiska intressen och EUs ställning.
Först när Washington och Peking når någon form av överenskommelse – om de gör det – kommer Kiev och Moskva åter sitta vid förhandlingsbordet. Då kommer de att se vad som hänt på frontlinjen, vad ekonomiska reserver tillåter och hur intressena på territoriet ser ut. Om ingen lösning nås kommer stödet att fortsätta – USA stöder Ukraina, och Kina stöder Ryssland.
Sammanfattning
Så nej, något mirakel är inte att vänta den 20 januari, och antagligen inte i februari heller. I den geopolitiska världen är det sällan fråga om rättvisa eller vänner; det handlar om intressen, och varje land driver sina egna. Verkligheten vid fronten och i maktspelet runt Ukraina är föränderlig.
Det är också viktigt att förstå att USAs stöd till Ukraina inte bara handlar om välvilja; bakom detta stöd ligger ekonomiska och strategiska intressen. Att överge Ukraina skulle indirekt förstärka Kinas position globalt, något USA inte har råd att göra. Därtill spelar den amerikanska vapenindustrin en avgörande roll i den amerikanska ekonomin och står för en betydande del av landets export. Detta är krafter som är viktiga att ha i åtanke; de är stora, inflytelserika och mycket svåra att underskatta.
Fredsförhandlingarna kommer inte heller att avgöras enbart mellan Ukraina och Ryssland. Det blir ett spel där USA och Kina har ledarroller, men var de regionala positionerna för Ryssland och Ukraina står när tiden är inne kommer att spela stor roll. Kursk, precis som andra strategiska områden i Ukraina, kommer att vara centrala för förhandlingsbordet.
Kommer Trump att överge Ukraina helt och hållet? Det är osannolikt. Geopolitik och ekonomiska intressen driver också honom, och dessa intressen pekar på att stödet kan fortsätta om än i ny form. Om Trump kommer att lyckas i sina avsikter återstår att se – men Ukraina måste fortsätta sin kamp och hålla starka positioner, för i denna värld kommer ingen gratis hjälp, och ingen magisk lösning väntar.
Om du vill stödja oss
Att bli Svensk Krigare och Månadsgivare innebär inte bara att du ger ekonomiskt stöd, utan också att du visar ditt engagemang och stöd för vår sak. Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en bättre framtid för de som kämpar och de som är i behov.
Klicka här för att bli Svensk Krigare – Medlem
Tack för ditt stöd och engagemang!