Rysslands strategiska återvändsgränd
Det är dags att analysera Rysslands krig mot Ukraina ur en synvinkel som visar en återvändsgränd för Ryssland. Vi har blivit vana vid att se detta krig från ett slags ”gudsperspektiv”, där detaljerade kartor och högupplösta bilder avslöjar varje liten rörelse på frontlinjerna. Teknologiskt sett är det fascinerande, men det påminner oss också om krigets brutalitet och de höga kostnader det medför, särskilt för Ryssland.
En dyrköpt och ineffektiv strategi
Ryssland har förlorat en enorm mängd mänskliga och materiella resurser för att uppnå marginella framgångar. Sedan krigets början har ryska styrkor avancerat endast cirka 42 kilometer i Donbas-regionen under nästan tre år. Denna långsamma och blodiga strategi har kostat Ryssland mer än 50 soldater per kvadratkilometer erövrat territorium. Den totala dödssiffran närmar sig 755 000, och stora delar av Rysslands sovjetiska vapendepåer är uttömda.
Trots dessa enorma förluster fortsätter Putin att driva sitt krig av utmattning, där soldater offras utan hänsyn till deras värde som individer eller till det ryska samhällets långsiktiga konsekvenser. För honom verkar dessa förluster vara acceptabla, men frågan är hur länge kan detta fortsätta innan Ryssland kollapsar inifrån?
En ledare utan koppling till verkligheten
Putins beslut att använda en strategi som förlitar sig på gradvisa framsteg och massiva förluster är ytterligare ett exempel på hans strategiska missbedömningar. Han har ingen insikt i vanliga ryssars liv, än mindre soldaternas verklighet vid fronten. Att skicka skadade soldater tillbaka till slagfältet efter att de fått sina skador reparerade är symptomatiskt för ett ledarskap som är fullständigt avskärmat från mänskligt lidande.
Den verkliga ironin är att Rysslands arbetskraft nu verkar ha nått sin kulmen. Den kroniska arbetskraftsbristen i landet är ett tydligt tecken på detta, liksom behovet av att rekrytera nordkoreanska soldater för att fylla på sina egna förband. Om Putin försöker införa tvångsmobilisering kan det bli gnistan som tänder folkliga protester. Det skulle vara ett erkännande av att kriget är fast i ett dödläge och kostar mer än vad någon hade kunnat föreställa sig samt att Ryssland skulle aldrig invaderat Ukraina.
Ekonomin på randen till kollaps
Rysslands ekonomi står på bristningsgränsen. Med oljepriser under $60 per fat riskerar landet en ekonomisk härdsmälta. Produktionskapaciteten är redan maximalt utnyttjad, men utan tillräckligt med arbetskraft och resurser går det inte att öka produktionen. Inflationen galopperar och för varje dag som går blir det tydligare att Rysslands ekonomiska strategi är ohållbar.
Ukrainas smarta försvar
Trots Rysslands offensiva ansträngningar har Ukraina framgångsrikt anpassat sig till en defensiv strategi som maximerar ryska förluster. Varje kvadratmeter som Ryssland erövrar kommer med en ohållbart hög prislapp. Ukrainska styrkor ser ut att anpassa sin förmåga att både försvara sitt territorium och orsaka förödelse i ryska led genom smart användning av artilleri, drönare och försvarspositioner. Så länge den Ukrainska militära ledning ser till att brigader inte blir inringade av ryssar.
Den långsamma och noggranna försvar tär på Rysslands resurser och kan förbereda vägen för Ukrainas långsiktiga mål: att återta sitt territorium och driva tillbaka angriparen.
Historiska paralleller och en annalkande kollaps
Historien har visat att krig av denna omfattning ofta slutar abrupt och oväntat. Precis som Tyskland i slutet av första världskriget kan Rysslands frontlinjer snabbt kollapsa under trycket av interna och externa faktorer. Ett ögonblick av skenbar styrka kan snabbt förvandlas till ett fullständigt nederlag.
Rysslands krigsmaskin har nått sin gräns. Ukraina, kan vara på väg att vinna kriget med hjälp av utmattnings-strategi.