Analys

EU erbjuder Ukraina en ömsesidigt fördelaktig mineraluppgörelse

EU vill inte stå utanför den pågående globala maktkampen och tar nu ett steg framåt genom att erbjuda Ukraina ett avtal om mineraler.
EU erbjuder Ukraina en ömsesidigt fördelaktig mineraluppgörelse

EU erbjuder Ukraina en ömsesidigt fördelaktig mineraluppgörelse

EU vill inte stå utanför den pågående globala maktkampen och tar nu ett steg framåt genom att erbjuda Ukraina ett avtal om mineraler.

Det mervärde som Europa erbjuder är att vi aldrig kommer att kräva ett avtal som inte är ömsesidigt fördelaktigt

säger Stéphane Séjourné, EU:s industrikommissionär.

Séjourné presenterade detta konkurrerande förslag för ukrainska tjänstemän i Kyiv under ett besök av EU-kommissionen, som markerade treårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Tjugoen av de trettio kritiska råmaterial som Europa behöver kan tillhandahållas av Ukraina i ett partnerskap där båda vinner, sa Séjourné enligt AFP.

Men även om detta avtal kan vara en fördel för Ukraina i Europas maktspel, är det oklart om det erbjuder det som Ukraina verkligen efterfrågar: säkerhetsgarantier för att skydda sin befolkning.

Europa saknar ännu kapacitet att stå emot Ryssland på egen hand

Europa diskuterar – men agerar ännu inte beslutsamt – kring stora försvarsinvesteringar och alternativa säkerhetsstrukturer bortom NATO och USA. Samtidigt försöker Ungern, som en aktiv rysk spelare, blockera dessa initiativ så mycket som möjligt.

I dagsläget saknar Europa tillräckliga vapenlager för att ensamt kunna stå emot Ryssland i ett konventionellt krig. Europeiska vapenförråd är relativt tomma och produktionen av vapen ligger långt efter den ryska kapaciteten – både i volym och i kostnadseffektivitet.

En möjlig lösning skulle vara att tillfälligt acceptera att köpa amerikansktillverkade vapen, samtidigt som en omfattande europeisk försvarsindustri byggs upp. Idag producerar Europa fortfarande inte alla vapensystem som skulle krävas för att skapa en helt självständig försvarskapacitet.

Men detta är än så länge bara diskussioner. Tre år in i kriget kan Europa fortfarande inte erbjuda en realistisk säkerhetsgaranti som en del av ett mineral- och råvaruavtal.

Trump – den sista utvägen?

Det är därför Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Frankrikes president Emmanuel Macron nu gör ett sista försök att övertyga Trump om att ställa upp som en säkerhetsgarant för Europa och Ukraina. Men chanserna för detta är mycket små, vilket tidigare rapporter har visat.

Ur Ukrainas perspektiv kan det europeiska erbjudandet därför vara det enda realistiska alternativet om en uppgörelse med Trump inte leder till pålitliga och trovärdiga säkerhetsgarantier.

Related news