Analys

Rysslands terrorstrategi

Sedan kriget började har Ryssland använt terror som ett verktyg för att slå mot Ukrainas hjärta och dess civila befolkning.
Rysslands terrorstrategi

Rysslands terrorstrategi

Sedan kriget började har Ryssland använt terror som ett verktyg för att slå mot Ukrainas hjärta och dess civila befolkning. Detta är en långvarig praxis, ofta kallad ”den ryska krigföringen”, och går tillbaka till decennier av kommunistiskt styre. Ett tydligt exempel på denna strategi kunde ses i Syrien, där Ryssland genomförde en ”testomgång” av de metoder de nu använder i Ukraina.

Den ryska metoden innebär att det inte finns några regler. Varje attack eller dödande förnekas kategoriskt – det var ”inte vi”, eller så avfärdas det som ”fejknyheter”. När det gäller Ukrainakriget håller de sig till att säga så lite som möjligt, särskilt när ballistiska missiler träffar sjukhus eller barnhem.

Frågan kvarstår dock: varför slå mot civila mål som sjukhus och barnhem? Förutom att det är en brutal påminnelse för ukrainarna om varför de kämpar, handlar dessa attacker om mer än bara terror. Det finns flera nivåer av strategiskt tänkande bakom Rysslands agerande.

1. Ett krig utan slut

Ryssland vill signalera både till Ukraina och väst att de kan hålla detta krig igång i all evighet. De kan fortsätta bygga missiler och bomba Ukraina så länge de vill, tills Ukraina eller dess västliga allierade börjar ifrågasätta om det är värt det. Den underliggande tanken är att Ryssland kan uthärda längre än vad NATO eller EU kommer att tolerera. Putin spelar på västs politiska uthållighet, särskilt i länder som Frankrike och Tyskland.

2. Att stoppa väst från att eskalera

Ryssland vill undvika att västländer förser Ukraina med långdistansvapen som skulle kunna riktas mot mål inne i Ryssland. Genom att terrorisera den ukrainska befolkningen skapas ett tryck på Ukraina att kräva mer från sina allierade, vilket leder till en tveksamhet hos dessa länder att ständigt leverera mer avancerade vapen. Ryssland använder dessutom kärnvapenhot som en del av sin reflexiva kontrollkampanj, vilket har gjort att USA och andra NATO-länder är försiktiga med att trappa upp kriget.

3. Att förneka Ukrainas legitimitet

Genom att attackera civila institutioner som sjukhus och barnhem försöker Ryssland också slå mot Ukrainas framtid. Dessa attacker är inte bara ett sätt att förstöra fysiska resurser utan även ett sätt att förneka Ukrainas rätt att existera som en självständig stat. Ryssland vill eliminera Ukrainas förmåga att återuppbygga sig själv, både fysiskt och socialt.

Hur kan detta stoppas?

Det är avgörande att västvärlden stoppar Ryssland från att få tillgång till den teknologi som behövs för att bygga sina missiler. Många av komponenterna till Rysslands vapen kommer fortfarande från västerländska företag via komplexa leveranskedjor. Dessutom måste företag som fortfarande gör affärer i Ryssland stängas ute från västliga marknader – det är oacceptabelt att dessa verksamheter fortsätter stödja den ryska ekonomin.

Vem vinner?

Det största hotet för Ukraina är att kriget förvandlas till ett utdraget utnötningskrig, något Ryssland har fördel av. För att Ukraina ska kunna vinna kriget måste de få betydligt mer stöd från väst, och detta stöd måste levereras snabbt och i stor skala. Om västvärlden tvekar eller tröttnar på konflikten, har Ryssland redan vunnit. Men om väst ger sitt stöd som Ukraina behöver, så har Ryssland redan förlorat.

Related news