Analys

Slaget om Pokrovsk går in i en ny fas

Ryska attacker på en bred front har intensifierats, med upp till 28 anfall per dag i många områden runt Pokrovsk.
Slaget om Pokrovsk går in i en ny fas

Ryska desperation

Ryska attacker på en bred front har intensifierats, med upp till 28 anfall per dag i många områden runt Pokrovsk. Striderna är intensiva och de ryska styrkornas desperation att bryta de ukrainska försvarslinjerna är påtaglig. Pokrovsk, som är ett nav för sex stora motorvägar och en viktig järnvägsknutpunkt, har en strategisk betydelse. Om staden skulle falla, riskerar hela försvarslinjen att kollapsa, vilket gör den till ett nyckelmål för Ryssland.

Försvaret av Pokrovsk

Försvaret av Pokrovsk är nu koncentrerat till två byar som ligger i centrum för striderna – de sista urbana områdena innan det öppna landskapet som leder fram till själva Pokrovsk. Ryssarna försöker också bredda sin frontlinje söderut för att minska risken för ukrainska motattacker, eftersom en smal front gör deras artilleri sårbart. Trots ryska försök att flytta fram artilleri för en attack på Pokrovsk har ukrainska drönare snabbt upptäckt och förstört dessa enheter.

Ukraina har under de senaste veckorna upplevt problem inom sitt eget ledarskap, där samordningen mellan de olika sektorerna har varit bristfällig. General Syrski och hans stab, som tidigare var fullt fokuserade på Kursk-operationen, tvingades ingripa vid Pokrovsk-fronten för att återställa ordningen. Detta resulterade i förbättrad samordning och försvarseffektivitet, vilket nu har bidragit till att stoppa den ryska framryckningen.

Ryska resurser börjar ta ut sin rätt

Ett problem för de ryska styrkorna är att många av deras reparerade sovjetiska BMP-stridsfordon redan har förstörts under offensiven, vilket resulterat i en brist på pansarfordon för stödoperationer. Intensiteten i deras operationer tömmer snabbt deras kvarvarande resurser, vilket underminerar deras förmåga att uppnå sina mål.

Förlusterna på den ryska sidan har varit betydande, med uppskattningsvis 1 200 man om dagen på Pokrovsk-fronten. Lägg där till att Ukraina har fått utvilade och stridsberedda enheter till frontlinjen och påbörjat motattacker mot de svagare punkterna i de ryska linjerna, vilket har stoppat de ryska framstegen i nästan åtta dagar.

Ryssland ser ut att omorganisera sina styrkor och verkar inse att målet att ta Pokrovsk är orealistiskt. De kommer sannolikt att fortsätta fokusera på att bredda sin front söderut för att förhindra ukrainska motattacker, men Ukraina är väl förberedda och kommer inte att göra det lätt för dem.

Sammanfattning

Trots förbättringarna vid Pokrovsk-fronten har Ukraina fortfarande utmaningar att övervinna, särskilt med tanke på den tidigare bristen på effektivt ledarskap och den överdrivna uppmärksamheten på Kursk-operationen. Det är tydligt att vissa sovjetiskt skolade befälhavare behöver pensioneras, eftersom deras gamla tankesätt inte passar för detta moderna krig.

Tack vare de ukrainska juniorofficerarnas och frontsoldaternas mod och beslutsamhet har linjen hållits, och det finns nu hopp om att den ryska offensiven kommer att stanna upp.

Related news