Analys

Nordkorea möter utdöende om Ryssland förlorar

Nordkorea har varit så isolerat och utsvultet – både på mat och pengar – under så lång tid att det plötsliga intresset från Ryssland har fått "Eremitriket" att agera mer desperat än någonsin.
Nordkorea möter utdöende om Ryssland förlorar

BILD NOTIS
Bilden är inte äkta, utan AI-genererad

Ryssland & Nordkorea behöver varandra

Nordkorea har varit så isolerat och utsvultet – både på mat och pengar – under så lång tid att det plötsliga intresset från Ryssland har fått ”Eremitriket” att agera mer desperat än någonsin. När allt gick bra för Ryssland var de nöjda med att ignorera denna lilla nation. Men nu, i utbyte mot enorma mängder ammunition, ballistiska missiler och raketer, förser Ryssland Nordkorea med matvaror, teknologi och krediter.

Kim Jong-un, landets ”Käre ledare”, är så tacksam för denna uppmärksamhet att han helt förlorat känslan för proportioner. Arbetare, som tidigare behövde arbeta på gårdar för att odla den lilla mängd mat som landet producerar, tvingas nu tillverka ammunition och raketer som skickas till Ryssland. Enligt underrättelserapporter exporterar Nordkorea nu i princip allt de tillverkar, inklusive deras egna vapenförråd, till Ryssland.

Det mest allvarliga i denna affär är matförsörjningen. Nordkorea är redan på gränsen till svält under de bästa av förhållanden, och det lilla de producerar har minskat drastiskt på grund av den omdirigerade arbetskraften. När kriget tar slut, och Ryssland inte längre behöver dessa vapen, kan matleveranserna från Ryssland stoppas. Ryssland har nämligen knappt råd att exportera matvaror som det är.

När fabrikerna stänger kommer en stor del av befolkningen stå utan arbete, samtidigt som matproduktionen har stått still. Nordkorea är redan känt för sina svåra svältperioder, och det tar tid att få igång jordbruket igen. Landet är så underutvecklat att man fortfarande använder boskap för att plöja fälten, och gödslar med mänskligt avfall på grund av bristen på resurser.

Sammanfattning

Ryssland har alltså förvandlat Kim Jong-uns land av svältande människor till vapenproducenter, men utan att tänka på den långsiktiga framtiden. När Ryssland slutligen förlorar kriget, kommer Nordkorea att hamna i en katastrofal situation. Det är möjligt att även militären och den svältande befolkningen till slut får nog av Kim Jong-uns styre.

Related news