Analys

Kina skickar pansarfordon till Ryssland

Kina spelar en avgörande roll i den ryska militärindustrin. Genom att tillhandahålla komponenter som kan användas både civilt och militärt har Kina blivit en viktig partner för Ryssland.
Kina skickar pansarfordon till Ryssland

Kina är en viktig leverantör till Ryssland

Det är ingen hemlighet att Kina spelar en avgörande roll i den ryska militärindustrin. Genom att tillhandahålla komponenter som kan användas både civilt och militärt samt enklare mikrochips och kretsar har Kina blivit en viktig partner för Ryssland. Vad de däremot inte har gjort öppet tidigare är att skicka tung ammunition och utrustning.

Men nu har det förändrats. Jag har sett två bilder från en pålitlig källa som visar ryska soldater tränas på ett kinesiskt byggt pansarfordon, baserat på Sabertooh-modellen som används av kinesisk säkerhetspolis. Fordonen är redan i ryska militära färger och utrustade med anti-drönarsystem. Kina har också exporterat stora mängder uniformer, kroppsskydd och hjälmar till Ryssland – mycket av det är av låg kvalitet, men ändå bättre än vad Ryssland själva producerar.

Underrättelser antyder att kinesiska företag och rådgivare har varit djupt involverade i att effektivisera och förbättra ryska militärfabriker, både stora och små, för att stärka den ryska militära produktionen.

En komplicerad affär mellan Kina & Ryssland

Samarbetet har inte varit utan problem. Ryssarna har en överlägsenhets-komplex och visar ofta rasistiska tendenser, vilket irriterar kineserna, särskilt när det är tydligt att deras tidigare roller har bytts om.

Den ekonomiska aspekten av detta samarbete är också komplicerad. USAs inflytande över den globala finanssektorn är så djupt rotat att transaktioner mellan ryska och kinesiska företag har blivit fyllda med svårigheter och försök att undvika sanktioner. Det råder ingen tvekan om att detta har gjort handeln mellan länderna mer komplicerad.

Väst måste stoppa Kinas affär med Ryssland

Men trots dessa utmaningar finns det en större fråga här. Om Kina börjar producera krigsmateriel åt Ryssland i den skala som bara de kan, kommer krigslyckan snabbt att förskjutas till Rysslands fördel. Om tusentals nya IFV (infanteristridsfordon) och pansarfordon börjar dyka upp i den ryska arsenalen, kan det vara avgörande. Bristen på dessa fordon har allvarligt hindrat de ryska operationerna vid fronten.

Frågan är vad USA kan göra åt det? Kina lyssnar knappast på USA, och dess interna situation är svår med stor arbetslöshet och ekonomiska problem, samt omfattande översvämningar i södra Kina. Ändå har Kinas interna problem sällan hindrat dem från att jaga sina utrikespolitiska och militära intressen.

Sammanfattning

Vi måste förstå vad Kina gör för Ryssland och hur detta kommer att påverka Ukraina. Det här kan vara en ny och farlig fas i kriget.

Related news