Analys

USA:s valprocessen och Ukrainas framtid

Med ett djupt splittrat valklimat i USA och försök att manipulera valsystemet, står inte bara landets demokrati på spel – Ukrainas framtid kommer också att avgöras.
USA:s valprocessen och Ukrainas framtid

USA valet hotar Ukrainas framtid

Med ett djupt splittrat valklimat i USA och försök från bl.a. Republikanerna att manipulera valsystemet, står inte bara landets demokrati på spel – Ukrainas framtid kommer också avgöras i november. Medan Trump anses vara en osäker faktor, kan en utdragen valprocess fördröja kritiskt stöd till Ukraina och försvaga landets försvar mot Rysslands avancering i landet.

Dagens citat

– Du misstar dig. Det är inte de som röstar som vinner valen. Det är de som räknar rösterna som vinner valen.”
– Joseph Stalin

Republikaner förstör röstlängder

Enligt en artikel som jag nyligen läste, handlade de om att USA:s republikanerna gör allt de kan för att rensa väljare från röstlängderna, försena valresultaten och förhindra att studenter och gifta kvinnor röstar genom att införa krav på att födelsebevis som ska matcha pass och körkort – något som ofta inte stämmer eftersom de vanligtvis står i makens namn – fortsätter försöken att manipulera valsystemet. I Nebraska försöker de justera reglerna för elektorsröster för att förhindra att en plats, som troligen annars skulle gå till Demokraterna.

Det som är sant är att över hela USA försöker Republikanerna att blockera, försena eller införa motsägelsefulla krav på poströster för att ogiltigförklara dem. Bara i Texas har nästan 2 miljoner människor raderats från röstlängden innan valet. I Kansas har 450 000 väljare tagits bort – nästan 20% av alla registrerade väljare. I Georgia har man beslutat att alla röster måste räknas för hand, vilket kommer att orsaka stora förseningar och potentiellt förhindra att en vinnare utses i tid.

Djup splittring i USA

Det här är otroligt skrämmande och avslöjar hur djupt splittrat det amerikanska valet och dess befolkning är. Konspirationsteorier flödar från både Republikanerna och Demokraterna, och valet har blivit en kamp om att kontrollera röstningen snarare än att förlita sig på folkets vilja. Det påverkar dock inte bara USA – det amerikanska valet är direkt kopplat till Ukrainas framtid.

I denna kaotiska situation fortsätter anklagelserna mot Donald Trump att växa. Med hot om böter, rättsprocesser och till och med fängelse för hans inblandning i tidigare ”valmanipulationer”, finns det dagliga påminnelser om den osäkra framtid som väntar både honom och det amerikanska valet. Både Republikaner och Demokrater gör sitt yttersta för att påverka valets utgång, och domstolsprocesser pågår ständigt för att bekämpa dessa försök. Många rättsliga framsteg har gjorts, men det är svårt att återställa de skador som redan skett.

Amerikanska valet påverkar Ukraina

Men valets betydelse sträcker sig bortom USA:s gränser. Ryssland försöker också påverka genom sina trollfabriker och sprider propaganda för att få splittring i USA och påverka valet till sin fördel. För Ukraina är detta amerikanska val, som hålls den 5 november, avgörande för landets framtid. Vem som sitter i Vita huset kommer inte bara att påverka Ukrainas överlevnad i kriget mot Ryssland, utan också forma Europas och större delen av världens framtid.

Det betyder dock inte nödvändigtvis att en seger för Trump vore en katastrof för Ukraina. Trump är oberäknelig, och Putin kan inte med säkerhet räkna med att Trump är hans bästa kort i stället för Kamala Harris. Även om mycket pekar på att om Trump vinner så kommer det vara negativt i jämförelse med om Kamala Harris vinner.

Det som också är viktigt för Ukraina, är att en vinnare utses snabbt, oavsett vem det är! Så att inte valet drar ut på tiden och förseningar i militärt och ekonomiskt stöd uppstår. Ju längre valet drar ut på tiden, desto längre får Ukraina vänta på det avgörande stödet som är så kritiskt i kampen mot den ryska invasionen.

Det amerikanska valet kommer att ha långtgående konsekvenser, och det är avgörande för både Ukraina och världen att det avgörs utan fördröjningar och manipulationer.

Related news