Analys

Ukrainas segerplan imponeras inte

Den ukrainska administrationen känner en växande oro. Den omtalade "Segerplanen" som presenterades för USA har enligt uppgift inte imponerat på Vita huset.
Ukrainas segerplan imponeras inte

Segerplanen imponerades ej

Den ukrainska administrationen känner en växande oro. Den omtalade ”Segerplanen” som presenterades för USA har enligt uppgift inte imponerat på Vita huset. En amerikansk tjänsteman uttryckte i bakgrunden att det ”- inte var mycket mer än en önskelista”.

Amerikanerna förväntade sig det, men de ville också veta hur utrustningen som efterfrågades skulle användas. Eftersom ukrainarna förstod att detta skulle läcka, valde de att inte avslöja sina planer. Sanningen är att de kanske själva inte vet exakt vad de kan göra utan en klar bild av läget på marken.

Vintern kommer

I Ukraina börjar kriget bli utmattande. Vintern har inte kommit än – temperaturerna i öst ligger fortfarande på upp till 27 grader, vilket är ovanligt varmt och torrt, även om regn nu har börjat falla över västra Ukraina och Kyiv. Vinter i Ukraina kommer i år att vara grym. Landet har förlorat 40 % av sin elproduktion och Ryssland kommer sannolikt att försöka göra situationen ännu värre.

En majoritet av ukrainarna skulle nu vara villiga att ge upp mark för fred, men endast under en förutsättning: fullt NATO-medlemskap. Det är det enda villkoret som de skulle överväga i en överenskommelse. Officiellt är dock även detta inte aktuellt.

Ukraina prioriteras ej

Känslan i Ukraina är att de har fallit ner på prioritetslistan. USA har annat att tänka på: Mellanöstern och, ärligt talat, det mest betydelsefulla är valet i USA. Mellanöstern står inför ett potentiellt storkrig och USA försöker balansera sina åtgärder för att inte ge Trump en möjlighet att återta Vita huset.

Jag tror dock inte att Trump kommer överger Ukraina, men kriget har andra problem; Det är hur media rapporterar Ukraina kriget och det påverkar politiskt. För det första vinner inte Ukraina kriget, just nu. Både de och vi vet det, även om Ukraina inte ens kan föreställa sig att förlora.

Men djupt inne vet de att det är ett faktum. Och det är vårt fel, eftersom vi fortfarande, nästan tre år in i kriget, inte kan producera den mängd ammunition och vapen som kriget kräver.

EU vapenproduktion går för långsamt

Europa har inte mycket kvar att ge utan att tömma sina egna militära resurser. Europas produktion av vapen och ammunition ökar, men i en allt för långsam takt. Detta är frustrerande eftersom det borde inte vara så i väst pga kapitalism.

Europa har en enorm rikedom och med många Pegasus-investerare som vill tjäna mycket pengar och inom vapenbranschen finns det en enorm mycket pengar att tjäna, så borde de gå fortare än vad det gör nu.

I USA har det tiotusentals fordon som skulle kunna levereras, men som fortfarande inte har levererats ännu.

Ukraina får blödande invänta hjälp

Allt detta gör att Ukraina har problem. Det får frustrerande vänta på något som kanske kommer. Men Ukraina vet vad det skulle kunna göra om hjälpen skulle komma från USA och Väst, dock får det vänta, på något som kanske kommer.

Ryssland, trots sin ineffektivitet, har genom sin stora mängd trupper och tillfälliga taktiska framgångar, långsamt pressat framåt.

Sammanfattning

Ukraina kommer att fortsätta kämpa – de tvingas till detta, eftersom Ryssland har gjort klart att de inte kommer att sluta. Ingen i väst ger heller upp, och ukrainarna är medvetna om det. Men det stora problemet är demokratins långsamhet.

Den amerikanska ledningen, som är avgörande, är för närvarande upptagen med sina egna interna angelägenheter. Den lame amerikansk presidenten försöker undvika ett storkrig samtidigt som Ukraina får kämpa.

Iran, Ryssland och Israel drar alla fördel av situationen. Men de måste komma ihåg att president Biden, även om han inte vill orsaka stora störningar, kommer att agera om det behövs för att försvara USAs intressen eller Israel.

Ukraina har inte glömts bort, men tålamod och uthållighet kommer att vara avgörande framöver.

Related news