Analys

Mina tankar om förhandlingar med Ryssland

Jag håller med om att "förhandlingar" med Ryssland just nu är en väg mot kapitulation för Ukraina. Det är inget annat.
Mina tankar om förhandlingar med Ryssland

Förhandlingar med Ryssland

Jag håller med om att ”förhandlingar” med Ryssland just nu är en väg mot kapitulation för Ukraina. Det är inget annat.

Ukraina kämpar heroiskt

Samtidigt försöker Ukraina försvara landet mot en mycket större fiende som Ryssland (och dess allierade Iran och nu Nordkorea), och till viss del har de gjort ett otroligt bra arbete och kampen är hård. Men Ryssland har tagit initiativet och Putins mål är att hålla Ukraina under press under en obestämd tidsperiod, kanske i flera år. Jag ser inte att Ryssland är utmattat än, även om indikationer har börjat ta form och att vi kanske kommer se ett mer tilltufsad Ryssland nästa år.

Ukraina tvingas att fortsätta sin kamp

Valet står nu mellan en total kapitulation eller att fortsätta kriget med förluster. Tyvärr är båda alternativen dåliga, men jag upplever att Ukrainas bästa val ändå är det sista alternativet. Putin kommer inte låta Ukraina komma ur en förhandling, om det inte blir en total kapitulation. Det betyder att Ukraina tvingas att aldrig få gå med Nato och få bli medlemmar inom EU och Ryssland kommer sakta men säker att tillslut äta upp Ukraina.

Väst med USA kan mer

Ukrainas allierade och då framförallt USA har inte de senaste året givit samma stöd som Ryssland har fått från sina allierade. Väst får inte igång sin vapenproduktion. Det är för mig helt obegripligt, när väst besitter mängder med investerare med miljarder i tillgångar, som har tillfällighet att hjälpa och förstärka väst, samtidigt som investerarna har garanterade miljard-vinster att utvinna. Hur ofta får investerade möjligheten till att göra investeringar som både är en godsak och garanterar vinster.

Ukraina har också gjort misstag

Jag vill dock inte enbart skylla på våra allierade och väst. Ukraina har också gjort dåliga beslut. Som åtgärderna innan invasionen, då USA varnade många gånger men ändå misslyckades Ukraina med att blockera vägen för ryska styrkor i söder. Förra årets motattack var inte heller en bra idé, vilket vi nu kan se med dagens perspektiv. Varför utannonserades Ukrainas södra-offensiven några månader innan det lanserades? Ukraina lät Ryssland bli förberedda för offensiven och det fick möjligheten att bygga ett ogenomträngligt försvar.

Vad säger den Ukrainska befolkningen?

Ukrainas system är inte perfekt, många Ukrainare är inte nöjda med deras politiska system, den måste bli bättre och den blir bättre. Dock så hoppas den ukrainska befolkningen på att Ukrainas allierade fortsätter att stödja Ukraina, annars kan inte Ukraina fortsätta kampen.

Folk frågar mig om den ukrainska allmänhetens attityd. Jag övervakar Ukrainas sociala medier och pratar med mina vänner i Ukraina. Tyvärr ser jag allt mindre optimism och moralen är lägre än i början av kriget. Samtidigt vill folk fortfarande inte förhandla eller kapitulera inför Ryssland.

Sammanfattning

Därför kommer kriget antagligen att fortsätta, åtminstone under stor del av 2025.

Finns det något ljus i slutet av tunneln? Självklart. Om vi i Väst får igång vapen produktionen och om USA väljer att stödja Ukraina ordentligt dvs leverera vapen, militära fordon på flera 1000, som ändå ska skrotas. Då kommer Ukraina vinna. Väst sitter med kraften, varför inte använda den, fullt ut?

Related news