Trump, Putin och den svåra vägen till fred
Trump tycks tro att han kan charma Putin och förmå honom att avsluta kriget i Ukraina. Hans strategi verkar bygga på idén att genom diplomatiska förhandlingar och personliga relationer få Ryssland att dra sig tillbaka. Problemet är att Putin inte kan avsluta kriget utan att underminera sin egen position.
Den ryska annekteringen av de fyra ukrainska regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Kherson är ännu inte fullbordad – stora delar av dessa områden är fortfarande under ukrainsk kontroll. Att backa från sina territoriella krav skulle vara en politisk katastrof för Putin och riskera att skapa instabilitet i Kreml. Därför är det svårt att se hur Ryssland skulle kunna acceptera en lösning där Ukraina behåller kontrollen över dessa regioner utan att det betraktas som en strategisk och politisk förlust.
Trump kommer inte överge Ukraina
Även om Trump är öppen för förhandlingar, vet han att Ukraina inte får förlora kriget. Ett ryskt övertagande skulle allvarligt försvaga Europa, vilket i sin tur skulle göra NATO och USA mer sårbara. Trump vill att USA ska förbli världens ledande makt, och det kräver att NATO är starkare, inte svagare.
I praktiken innebär detta att jag tror inte att Trump kommer inte dra tillbaka stödet till Ukraina, men han vill se Europa ta ett större ansvar. Han har länge kritiserat europeiska länder för att lägga för lite på försvar, och det är sannolikt att han kommer att använda Ukrainakriget som en hävstång för att pressa NATO-medlemmarna (och även de resterande länderna i Europa) att öka sina försvarsbudgetar.
Kina är Trumps verkliga fiende
Det råder ingen tvekan om att Trump ser Kina som USA:s största geopolitiska utmaning. Under hans första presidentperiod drev han en hård linje mot Peking, både ekonomiskt och militärt. Trump ser Ryssland som ett mindre hot än Kina, och hans långsiktiga strategi handlar mer om att försvaga den kinesiska inflytandesfären än att isolera Ryssland fullständigt.
Det är därför troligt att Trump kommer försöka att använda Ryssland som en bricka i spelet mot Kina. Genom att avsluta kriget i Ukraina på villkor som inte fullständigt förödmjukar Ryssland, kan han potentiellt minska Moskvas beroende av Peking och på sikt skapa en spricka mellan de två länderna.
Samtidigt är detta en farlig balansgång. Om Trump pressar Europa att ta ett större ansvar för Ukrainas säkerhet, samtidigt som han försöker hitta en snabb lösning med Putin, finns en risk att Ryssland tolkar det som ett tecken på svaghet och istället stärker sitt samarbete med Kina. Det betyder att Trump spelar ett högt spel med höga risker.
Trump är en ledare som får saker att hända
Oavsett vad man tycker om Trump, är han en ledare som får saker att hända. Han är resultatdriven och vill ha snabba, synliga framgångar. Nu när han är tillbaka till Vita huset kommer han troligtvis att försöka få snabba uppgörelse, vi får hoppas att han också förstår att USA:s och Europas säkerhet är beroende av att Ryssland inte får vinna.
Hans fokus verkar ligga på att öka trycket på Europa att ta större ansvar för sin egen säkerhet, samtidigt som han försöker få Putin att acceptera en lösning som inte underminerar Ukrainas överlevnad som självständig nation.
Frågan är inte om Trump kommer att försöka förändra dynamiken i kriget – utan hur han kommer att balansera sina diplomatiska ambitioner med den geopolitiska verkligheten och hotet från Kina.