Analys

Vovchansk: Seger och kapitulation

Ukraina har fortsatt sin offensiv in i staden Vovchansk, vilket har tvingat ryska trupper att retirera från över hälften av dessa områden.
Vovchansk: Seger och kapitulation

Ukraina har fortsatt sin offensiv in i staden Vovchansk, vilket har tvingat ryska trupper att retirera från över hälften av de områden som de fortfarande håller i den västra sektorn. Detta har gjort att de kvarvarande gatorna är nästan omöjliga att försvara, och Ukraina har återtagit en stor del av staden längs väst-öst-axeln.

Detta inträffade efter att Ukrainska flygattacker började slå till mot styrkor inne i Ryssland, vilket resulterade i förstörelsen av ett ammunitionslager och skapade omfattande panik bland dess ryska styrkor. Dessutom förstördes arméns kommandobyggnad inne i rysk-territorium. Denna händelse blev droppen som fick bägaren att rinna över och tvingade ryssarna att omplacera sitt luftförsvar bort från Krim. Även denna omplacering gick inte som planerat, då ATACMS-missiler lyckades förstöra minst tre S-300 och ett S-400 system innan de änns kom fram för användning, eftersom de förintades fullständigt.

I Vovchansk har ryssarna nästan helt drivits ut ur staden, och Ukraina kontrollerar nu cirka 93% av den, det är en enorm förändring på en vecka. Flera fickor med ryska trupper har skurits av, och många har kapitulerat eller förväntas göra det. De som inte kapitulerar kommer oundvikligen att dö.

Det är osäkert om ryssarna ens vet vad som pågår. De har gjort svaga försök att attackera de centrala ukrainska positionerna, vilket lämnar dem vidöppna för att bli tillfångatagna eller dödade. Indoktrinering verkar fungera bättre på vissa än hos andra andra ryska-soldater och det känns som att attacker lanseras i ett dödsföraktande sätt – där döden är det generella resultatet och ryssarna dör eller slaktas utan någon strategisk förståelse. Det finns flera filmer där ryska soldater (Oleg Vesnin, Li Jianweihar och Anton Andreyev) givit ut där de beskriver sin desperation.

Ukrainska framsteg nordost om staden visar att de korsar Vovcha-floden till norra stranden, tydligen med hjälp av en tysk levererad Beaver brobyggare. FPV-drönare försökte attackera den men verkar inte ha lyckats, troligen eftersom ukrainarna visste att den var ett mål och tillhandahöll motåtgärder.

Ryssarna verkar göra sitt bästa för att motstå de ukrainska framstegen med flyganfall och glidbomber, men de har helt enkelt inte markstyrkorna för att hålla stånd, det har blivit nästan som en stridande reträtt. I krig som detta har man antingen män på marken eller inte – ingen mängd flygkraft kommer att få dem att avancera om det inte finns tillräckligt med styrkor på frontlinjen med rätt utrustning och stöd.

En sak ryssarna har gjort är att framgångsrikt utplåna så många byggnader att staden är en total ruin. Det lämnar få platser för vare sig dem eller ukrainarna att befästa och använda som försvar.

Ukrainarna har, ovanligt nog, en mycket god numerär fördel i antal män, ungefär 3:1, och de fortsätter att slå mot bakre områden och logistiken hos de ryska styrkorna – vilket visar sig vara otroligt betydelsefullt. Ryssarna håller fast vid färre och färre områden och kapitulerar i betydande antal när motstånd är meningslöst.

Vad händer nu?

Ukrainska styrkor fortsätter sina attacker – och detta är i stort sett det enda området på hela fronten som för närvarande är mycket aktivt. Nästan ingenting har förändrats någon annanstans och striderna är ganska statiska.

Låt oss komma ihåg att det nu är mitten av juni, den längsta dagen är bara åtta dagar bort, vädret på fronten har varit varmt och torrt och ryssarna gör väldigt lite, om något, eftersom de helt enkelt inte har resurserna. Under tiden verkar amerikanskt stöd och europeiska artillerigranater ha kommit i tillräcklig mängd för att återställa balansen längs hela fronten.

Jag undrar om Ukraina förbereder någon form av offensiv någonstans – kanske senare under året – eftersom det skulle vara en stor överraskning, men jag tvivlar på det. De har rekryterat fler män den senaste månaden än de senaste sex månaderna med förändringen i mobiliseringslagarna, så efter sex veckors grundutbildning kommer de att börja integreras i operativa enheter och ge gradvis lättnad och vila åt erfarna och elit trupper, samtidigt som de har ökar i antalet totalt sett. Det i sig, kommer att stabilisera många av de svagare frontlinjerna.

Ukraina vinner just nu

Nyheterna om vunna slag och framgångar i Vovchansk kommer som en stor lättnad för hela Ukraina och visar att under rätt förhållanden och med nödvändig utrustning kan Ukraina vinna, inte bara här, utan kriget i allmänhet.

Utmärkt arbete från befälhavare och taktiska stridsledare har gjort detta möjligt, tillsammans med beslutsamma och erfarna frontsoldater, flygare, drönaroperatörer och artillerister.

Slava Ukraini 🇺🇦!

Related news