Analys

Ukrainska försvarslinjen i Chasiv Yar kan kollapsa om nyckelområden faller i Ryska händer

Med ett massivt underläge både i manskap och materiel kämpar de ukrainska soldaterna för att hålla frontlinjen i en brutal, månadslång rysk belägring av Chasiv Yar.
Ukrainska försvarslinjen i Chasiv Yar kan kollapsa om nyckelområden faller i Ryska händer

Med ett massivt underläge både i manskap och materiel kämpar de ukrainska soldaterna för att hålla frontlinjen i en brutal, månadslång rysk belägring av Chasiv Yar. Jag är allt mer oroliga för Ukrainas armés förmåga att skydda deras bakre linjer. Om viktiga försörjningsvägar från väst skärs av och om trupperna i söder övermannas, riskerar de att bli inringade.

Det skulle vara kritiskt om huvudvägen för resurser, ammunition och allt annat erövras, eller om ryssarna närmar sig den

Viktigt att Chasiv Yar inte faller
Efter att ha retirerat västerut från staden Bakhmut för drygt ett år sedan har Ukrainas styrkor använt den högre terrängen runt Chasiv Yar för att åstadkomma stora förluster på de framryckande ryska trupperna, som i våras trängde in i stadens östra utkanter. Situationen för de ukrainska trupperna som kämpar för att hålla Chasiv Yar har dock förvärrats de senaste veckorna efter en dåligt organiserad rotation av ukrainska soldater i söder, vilket tillät ryska styrkor att avancera mot de Ukraina-kontrollerade städerna Toretsk och Niu York.

För att göra saken ännu värre, har de ryska styrkorna snabbt avancerat mot sydväst efter Avdiivkas fall i februari 2024. Ryska trupper har nått byn Novooleksandrivka och trycker nu hårt, bara drygt sex kilometer från motorväg T0504, en viktig försörjningsväg för ukrainska trupper i hela regionen, vilket kan bli en väg för ryska styrkor att attackera västerut, österut eller båda vägarna.

Ukrainska soldater med sina vapen väntar inne i ett amerikansktillverkat M113 bepansrat trupptransportfordon för att ge sig av till fronten i ett okänt område i Donetsk oblast den 19 juni 2024. (Roman Pilipey/AFP via Getty Images)

Försörjningsvägen T0504 väldigt viktig
Ukrainas militär använder fortfarande T0504 som försörjningsväg, om än med begränsad kapacitet på grund av ryska drönar- och artilleriangrepp.

Det är ett mycket allvarligt hot, eftersom fienden efter två år av krig har förmågan och beslutsamheten att bryta igenom frontlinjen, och inte på ett eller två ställen, utan på flera (platser) för att hota logistiken. Varje blockerad väg för logistiken påverkar situationen vid fronten, eftersom alla vägar är viktiga och utför strategiska uppgifter.

Motorvägen är en av flera kritiska försörjningslinjer och några av de sista ukrainska hållna städerna i Donbas, den viktigaste vägen från sydväst. Det finns landsvägar och större vägar norrut som kan användas som alternativ. Ändå är det en huvudvägen som tidigare användes för att ansluta Pokrovsk, som är en försörjnings-nav västerut, med tre av de största Donbas-städerna som fortfarande hålls av Ukraina: Kostiantynivka, Kramatorsk och närliggande Sloviansk.

Chasiv Yar har andra försörjningsvägar från norr. Men att koncentrera försörjningen på färre vägar gör dem mer sårbara för ryska luftangrepp. Detta äventyrar ytterligare logistiken för de ukrainska styrkorna som redan kämpar med ammunitionsbrist.

Ukrainas generalstab sa den 11 juli att de hårdaste striderna för närvarande rasar nära byn Vozdvyzhenka – cirka fem kilometer från en mittsektion av motorvägen. Ryska trupper attackerar från Novooleksandrivka, en by de erövrade i slutet av juni.

Detta är uppenbart inledningsfasen av en stor offensiv mot Toretsk.

En flygbild av den förstörda staden Chasiv Yar i Donetsk oblast, visad på en bild tagen av en ruin och obeboelig stad den 3 juli 2024. (Kostiantyn Liberov/Libkos/Getty Images)

Striden om Toretsk närmar sig
Som jag har poängterat många gånger tidigare så kommer ryska trupper troligen fokusera på att nå motorvägen och eventuellt pressa sig vidare mot Pokrovsk längre västerut innan de intensifierar sin offensiv mot Niu York-Torestsk-axeln. Toretsk och Niu York är förstörda städer som har uthärdat kriget sedan Ryssland först invaderade Ukraina 2014 men har varit lugnare fronter under de senaste två åren.

Västerländsk militär hjälp?
USA-baserade militärexperten Michael Kofman, en seniorforskare vid Carnegie Endowment for International Peace som rutinmässigt besöker slagfälten i Ukraina, sa att den ryska framryckningen mot Pokrovsk hotar att skapa stora inneslutningar runt Toretsk och söder om Pokrovsk.

Ryska framryckningar har vanligtvis utvecklats till små enhetsattacker av stormtrupper. Där ryska styrkor kontinuerligt pressar stadigt framåt, dock med stora förluster.

Att ta Toretsk och Chasiv Yar skulle möjliggöra för ryska trupper att attackera Kostiantynivka – från söder och norr, vilket är Rysslands mål. Kostiantynivka är en korsningspunkt mellan två viktiga motorvägar – T0504 och T0514, varav den senare leder upp till Kramatorsk och Sloviansk.

Mängden av västerländsk militär hjälp (som är ett toppämne på veckans NATO-toppmöte i Washington DC), är avgörande för att avgöra utgången av dessa strider. Men det tar tid, för lång tid. Något som Ukrainarna inte har.

Ukraina har för få vapen och för få män
Många soldater som är utplacerade vid Chasiv Yar-fronten har sagt att de förväntar sig ännu färre leveranser av material på grund av försämrade logistikförhållanden de kommande månaderna. Te.x får artillerienheterna för närvarande en liten bråkdel av den dagliga kravet av granater i jämfört med vad som levererades under 2023. Bristen av artilleri tvingar dessa enhet att spara på granater, vilket gör att möjligheten att ge eldunderstöd till deras infanteri mot ryska mortlar, pansarfordon och stridsvagnar uteblir.

Jag har skrivit om att det tidigare Räcker inte Ukrainska manskapet till längre? Nu blir det uppenbart att så är fallet. Utan folk att ersätta de Ukrainska förlusterna, så har de ukrainska soldaterna i och runt Chasiv Yar kämpat för att hålla tillbaka de obevekliga ryska anfallen. Att inte kunna ge eldunderstöd till det redan utarmade Ukrainska infanteriet kommer leda till ännu fler förluster, när de ukrainska soldater redan är få.

Ukrainarna försöker visa att det har artilleri och luftvärnsmissiler, men ärligt talat, så har det för få för att försvara Chasiv Yar.

Efter att ukrainska styrkor drog sig tillbaka från det östligaste Kanal-kvarteret tidigare i juli, är frontlinjen i Chasiv Yar för närvarande längs Siverskyi Donets-Donbas-kanalen som delar ryska och ukrainska kontrollerade territorier. Ryska trupper kan antingen sikta på en operationell inneslutning genom att omringa Chasiv Yar från de norra och södra flankerna – en taktik som tidigare använts för att tvinga fram fullständig ukrainsk reträtt från städer som Avdiivka och Bakhmut – eller så försöker ryssarna att korsa kanalen för att intensifiera anfallen på huvuddelen av staden.

Ukrainarna håller försvaret av Chasiv Yar, men lite i taget tvingas ukrainarna att dra sig tillbaka eftersom det ännu inte har tillräckligt med vapen.

Finns det hopp?
Trots de svåra utmaningarna vid fronten i Chasiv Yar och andra delar av Ukraina, finns det anledning till hopp. Västs beslutsamhet att stödja Ukraina med nödvändiga resurser är ett tecken på internationell solidaritet och erkännande av Ukrainas rätt att försvara sin suveränitet.

Varje dag som Ukraina står emot är en dag närmare seger. Tillsammans, med stöd från våra vänner och allierade, kan vi stå emot och segra.

Även du kan hjälpa till. Läs om hur du kan hjälpa till i kampen för ett fritt Ukraina.

Related news