Analys

Ryssarna gör framsteg på bekostnad av rysk material & män

Ryssarna recept att använda primitiva, vårdslösa och ociviliserade strategier, är hitintills framgångsrikt för ryssarna på bekostnad av eget material och ryska män.
Ryssarna gör framsteg på bekostnad av rysk material & män

Ibland måste man lyfta blicken för att betrakta hela skogen, eller vad det heter? De senaste två veckorna har jag sett några stora utvecklingar.

Positiva rapporter vid norr
I norr verkar ännu en rysk gränsöverskridande attack ha kontrollerats för tillfället. Vid Liptsy-fronten har Ukraina lyckats upprätthålla sitt försvar och fortsätter sin strategi av förslitningskrig, snarare än att göra några offensiva framsteg, annat än att konsolidera kontrollen över Hibolyke?

I dessa områden har vi bevittnat extraordinärt ryskt beteende. Trupper som går på kryckor har skickats in, vilket är allt annat än civiliserat. Ett vanligt land eller stat hade självklart ha skickat hem sådana skadade soldater, men inte Ryssland, det gör precis tvärtom!
Nepalesiska och Sri Lankesiska styrkor har utplacerats som legosoldater, tillsammans med ryska Wagner-rekryterade legosoldater från Afrika – en av dem försökte till och med slåss mot en drönare med en pinne. Ryssland kastar in oerfarna och svaga mål för Ukraina att skjuta på.

I Vovchansk-området är det återigen tydligt att ryssarna inte kan avancera. De försöker ibland, men möts av motattacker och motstånd. Än en gång verkar ukrainarna nöja sig med huvudsakligen defensiva operationer och fortsätter att slita ner de ryska styrkorna som bara vägrar ge upp. De ryska styrkor som är avskurna vid anläggningen får ibland en drönare eller två med förnödenheter från ryssarna, men Ukraina slösar inte tid eller resurser på att tvinga ut dem, vilket skulle vara kostsamt. Till slut kommer förslitningen att göra sitt och de kommer sakta men säkert att försvinna.

Samtidigt går de rykten om att Ukraina förbereder en offensiv för att avskära ryssarna från staden. Något som ryssarna försöker bygga ett försvar emot vid de de öppna områden som denna offensiv kan behöva passera genom.

Tråkiga rapporter vid öst-fronten
Den mest frustrerande nyheten är att det har skett en ytterligare ukrainskt rotationsfel – hur kan detta fortfarande hända? Efter så mycket erfarenhet i detta skede av kriget!
En brigadbyte i Toretsk-området utnyttjades av ryssarna som snabbt avancerade, som till slut hejdades av de ukrainska försvarslinjerna inom en vecka.

Samtidigt bombade ryssarna staden New York, ett namn som verkar vara en sorts motivation för ryssarna? Ryssarna kastar in allt de har från luften mot detta område och dalen som leder norrut mot staden New York. Massiva FAB-3000-bomber har jämnat ut stora delar av de södra delarna av staden och ryssarna har genomfört ytterligare en av sina framgångsrika spetsanfall i dalen. Återigen använder de en underjordisk passage för att komma upp bakom de ukrainska trupperna, denna gång verkar ryssarna ha grävt den själva i några månader.

Hittills har de ryska attackerna gjort jobbiga framsteg vid floddalen, och även om ukrainska befäl uppfattar att de har eldöverlägsenhet över ryssarna och har därför utplacerat en brigad riktad mot den ryska avlånga och tunna linjen, så har inte Ukraina lyckats ”klippa-av” denna offensiv från dess ända. Den ryska framryckningen har allvarligt komprometterat de ukrainska styrkorna öster om den. Varför har det inte genomförts någon motattack av denna smala och tunna framryckning?
Varför användes inte den eldöverlägsenhet som ukrainska brigaden hade för att klippa-av den nära på 10 km djupa och knappt 2 km breda framryckning vid dalen? Varför lät man ryssarna få avancera utan större motstånd?

För tredje gången har ukrainarna tillåtit en rysk framryckning av denna längd med tunn bredd att få genomföras, utan större ansträngning att skära av den. Det visar en brist på kunskap. Jag kan helt enkelt inte förstå hur ukrainska befälen inte lär sig att hantera och anpassa sig till den ryska svaga taktiken? Ukraina får chansen, men har nu missat den för en tredje gång. Frustrerande.

Ryssarna har inte flexibiliteten eller resurserna att hantera en sådan framryckningen. Bombningen borde ha varnat ukrainarna för vad som skulle ske, men den ryska attacken verkar ha överraskat dem. Var fanns flygunderstödet som så villigt gavs till Liptsy-området eller resurserna när denna attack sattes in?

Längre söderut vid Staromaiorske, som förra året togs av ukrainarna under deras misslyckade sommaroffensiv, har ryssarna nu gjort framsteg och tagit tillbaka det mesta av det under de senaste veckorna. I andra områden fortsätter små men ihärdiga ryska framsteg att äta sig in i frontlinjerna. Räcker inte Ukrainska manskapet till längre?

Ryssarnas recept att använda vårdslöst beteende är framgångsrikt?
Vi skrattar ofta åt ryssarna och deras primitiva, vårdslösa och ociviliserade beteende, deras brutalitet och brist på mänsklighet och hur länge kan ryssarna fortsätta att använda denna taktik?

Vi framhäver de ukrainska framgångarna i att hantera de senaste ryska överraskningsattackerna – även när de signalerades mer än en vecka i förväg och ingenting gjordes för att störa dem eller planera för dem. Ukraina har några mycket bra befälhavare – men de är få och långt i mellan dem. Den som missköter New York-problemet måste bytas ut – det borde aldrig ha tillåtits gå så här långt.

Related news