Analys

Ryssland lyckas att skramla med taktiska kärnvapen

Det ”klara beskedet” om att USA skulle ge tillstånd till Ukraina att få använda långdistansvapen in i Ryssland har inte varit så klart som vi trodde, tyvärr.
Ryssland lyckas att skramla med taktiska kärnvapen

Blir ingen tillstånd från USA angående långdistansvapen?

Det ”klara beskedet” om att USA skulle ge tillstånd till Ukraina att få använda långdistansvapen in i Ryssland, har inte varit så klart som vi trodde, tyvärr. Jag och många med mig, har upplevt att det mer eller mindre var beslutat.

Vi alla har fått informell information om att det var typ klart. Det som var kvar, var rent formalia och det trodde även den brittiska delegationen, att det bara var en formalitet och därmed slutade de med förhandlingarna om att försöka övertala Biden, om att ändra ståndpunkt och ge tillstånd för Ukraina att få använda deras långdistansmissiler att slå inne i Ryssland. Det verkade vara fel strategi. Nu finns en känsla av mild irritation i luften.

Vad var egentligen meningen med mötena i Kyiv och varför ge en känsla med dessa höga förväntningarna? Och ingen har fått något tydligt ”varför inte” från amerikanerna. Samma standardsvar kom upp: Det är helt enkelt inte nödvändigt. Ironiskt nog, efter att ha varnat ryssarna så mycket för att det kunde hända, har de förmodligen flyttat sina tillgångar utom räckhåll.

I för sig, så har Ukraina kapacitet att slå längre in i Ryssland, faktist längre än vad de långdistansvapen som USA och Storbritannien kan leverera. Dock är produktionen av dessa Ukrainska långdistans vapen för låg och dess träffsäkerhet är också sämre. Det behöver, de västerländska långdistansmissilerna.

Det outtalade Ryska hotet

Rysslands kontinuerliga kärnvapen hot, hur avlägsen den än är – så ligger den över Pentagon som en illaluktande våtduk. Rädslan för att Ryssland skulle använde taktiska kärnvapen, i ilska över att USA gav tillstånd för långdistansanfall. Jag har skrivit några analyser om detta tidigare.

Ryssland har omkring 2 000 taktiska kärnvapen. Det är ett absurt stort antal. USA har ”bara” 200, efter att många eliminerades av George HW Bush 1993. Men det handlar inte om vem som har flest eller den mest kraftfulla atombomben, det är en irrelevant jämförelse.

Militärt bruk av taktiska kärnvapen

Taktiskt kärnvapen på mer än 10 kiloton är helt överdrivet. En användbar explosion är ungefär 1 kiloton, som motsvarande 1 000 ton TNT. Det skulle döda allt och förstöra nästan allt inom 800 meter och allvarligt skada allt inom 1,6 kilometer.

Explosionen sker cirka 100 meter ovan mark. Bländningen skulle göra alla som tittade mot explosionen tillfälligt blinda, och värmen skulle förbränna allt inom den 800 meters breda radien.
Tryckvågen skulle välta fordon, till och med en stridsvagn, eller riva av tornet från dess chassi. Den första tryckvågen skulle kasta allt som inte är fast förankrat, flera meter bort och den sekundära vågen, som kommer en minut senare, skulle dra med sig och bryta människor som trasdockor när eldbollen stiger och suger upp all luft och bråte.

Svampmolnet skulle stiga till cirka 2 kilometer. Vid den tidpunkten skulle de bepansrade trupperna med NBC-utrustning (Nuclear, Biological, Chemical) lämna sina skyttegravar och snabbt avancera in i basen samtidigt som svampmolnet stiger över den 1,8 kilometer breda luckan som den strategiska atombomben har just sprängt sönder vid frontlinjen.

Snabbhet och beslutsamheten är otroligt nödvändiga för att utnyttja den fördelen med den gapande försvars luckan hos fienden. Strålningen har de avancerade trupperna helt enkelt ingen tid att tänka på.

Detta är vad en taktiskt kärnvapen på slagfältet är till för i ryska ögon. NATO i sin sida, skulle använda strategiska kärnvapen för att stoppa en rysk pansaroffensiv och sakta ner dem.

Ingen nytta med kärnvapen i Ukraina

Anledningen till att Ryssland skulle ha extremt liten nytta av ett sådant vapen i Ukraina är ganska enkel, även ur ett praktiskt perspektiv.
För det första: Det finns det ingen massiv pansar-försvarslinje eller någon del av fronten som skulle dra nytta av ett sådant anfall. Lika viktigt är det att Ryssland inte har resurserna eller de utbildade trupperna för att utnyttja en sådan attack. De trupper som kunde ha använts är idag döda, och de pansrade styrkorna existerar knappt längre.

Därefter kommer frågan om en ”demonstrationsattack” – att använda kärnvapen bara för att visa väst att de är villiga att göra det.
USA har dock gjort klart att en sådan handling skulle leda till ett snabbt konventionellt svar, något som eventuellt kan vara irrelevant för Kreml.
Däremot har Kina gjort det tydligt att en sådan åtgärd inte är acceptabel. Även Indien skulle ha svårt att acceptera det.
Det finns en alldeles för stor risk att Rysslands allierade skulle bli missnöjda och ovilliga att ge mer stöd. Världen skulle starkt fördöma Ryssland, och Ryssland skulle bli ännu mer isolerat – och det kollektiva väst skulle troligen reagera kraftfullt när deras värsta farhågor blev verklighet. Det skulle vara ett ögonblick då världen håller andan. Chocken skulle vara oundviklig.

En farlig utveckling, även för Ryssland

Politiskt sett skulle det till och med kunna inspirera till förändringar inom Ryssland. Många har länge förespråkat en sådan demonstration, men den tysta majoriteten skulle vara förskräckt om det gick så långt. Det skulle vara ett vändpunkt. Ingenting skulle vara detsamma efter en sådan handling.

Varje kärnvapen på båda sidor skulle vara redo att avfyras på ett ögonblick. Hur skulle situationen kunna lugnas eller lösas? Ingen vet, eftersom ingen har någonsin gjort något liknande.

När du väl släpper ut anden ur flaskan kan du inte få tillbaka den igen. Och medan Putin har många udda idéer är han relativt rationell. Rationella människor gör inte något så dumt, om de inte är helt desperata och att det inte ser någon annan utväg. Men Ryssland är långt ifrån den punkten. Så även om det pratas mycket om detta , så ser jag inget annat, än just prat.

Sammanfattningsvis

Det finns liksom inget att vinna, bara mycket att förlora. Vi borde vara mer oroliga över det asymmetriska krig som Ryssland redan för i Europa och vad de kan göra om de bestämmer sig för att intensifiera det ytterligare. Från att underminera våra politiker till att attackera våra vapentillverkningar och järnvägssystem, och försöka mörda affärsledare. Det kriget pågår redan nu, och det kan bli mycket värre.

Related news