Analys

Hur ska Nordkoreanska soldater överleva?

Vi bör inte överreagera vad Nordkorea gör. Detta stärker Sydkoreas beslutsamhet att stödja Ukraina.
Hur ska Nordkoreanska soldater överleva?

Nordkorea kastar in sina soldater

Det har nu kommit videobevis som visar nordkoreanska soldater som samlar utrustning vid en förläggning någonstans längs den transsibiriska järnvägen. Uppskattningsvis handlar det om 11-12 000 soldater, alltså minst en brigad. Sydkoreas nationella underrättelsetjänst uppskattar att minst 1 500 av dessa soldater tillhör elitstyrkor vars huvuduppgift är infiltration bakom fiendens linjer och att orsaka kaos.

Rätt in i döden

Låt oss vara tydliga om dessa män – de är i princip dödsdömda. Om de inte blir dödade av ukrainarna eller skjutna av ryssarna vid desertering, kommer de aldrig att tillåtas återvända till Nordkorea. Anledningen är enkel: de har sett den yttre världen. Att ens en liten grupp av dem skulle återvända och sprida information om vad de har sett i Ryssland – att landet inte alls är som de blivit lärda – skulle vara för mycket för regimen att hantera.

Nordkorea och dess samhälle

Nordkorea är i grunden ett feodalsamhälle. Regimen fungerar mer som ett medeltida kungadöme än som en kommunistisk diktatur. De har länge avvikit från kommunismen och utvecklat sin egen ideologi, Juche, som handlar om självförsörjning. Ditt överlevande är ditt eget ansvar och ledaren bestämmer lagarna som du måste leva efter.

Samhället är uppdelat i tre klasser: Ledaren, Eliten och ”Fientliga”, vilket är vad eliten kallar alla under dem. Om du föds i en elitfamilj i Pyongyang, där de flesta bor, kommer du att ärva en liknande position som din far, oavsett om andra över dig har högre rang.

Den nordkoreanska ordningen med tre generationer är djupt rotad. Generalerna som vi ser täckta i medaljer i officiella videor har inte förtjänat dem själva – de har ärvt dem från sina fäder och farfäder. Om någon i de ”Fientligas” klass begår ett brott, särskilt ett politiskt brott, så straffas även deras föräldrar, barn och syskon.

Detta är signalpolitik

Jag är inte särskilt oroad över att dessa nordkoreanska soldater anländer till Ryssland. Nordkorea är inte i position att fortsätta skicka trupper till Ryssland. Det verkar som att ryssarna får stå för att utrusta dem. Detta är en symbolisk styrka, avsedd att skicka ett meddelande till väst att oavsett vad som gjorts mot Nordkorea kommer de inte att försvinna.

Nordkoreas agerande handlar främst om att skapa oro i USA och de vill få Trump återvald, eftersom det tror att det skulle gynna Nordkorea. På samma sätt agerar Kina runt Taiwan i ett försök att påverka valet. De tror alla att Trump är lätt att hantera och kommer att dra sig tillbaka och låta dem göra vad de vill. För Kina handlar det om Taiwan och återförening. För Nordkorea handlar det om uppmärksamhet och att bli behandlade som en vanlig nation, trots att de inte är det. För Ryssland handlar det om att störa väst och vinna kriget i Ukraina – och de tror att Trump skulle gynna dem.

Samtidigt är denna ”allians”, som inkluderar Iran – ett land som nu ser hur dess allierade försvinner inför ett massivt israeliskt angrepp som kan ske när som helst – allt mer orolig över vad de själva har ådragit sig. Detta kan leda till inhemska oroligheter som störtar regimen.

Min analys angående detta

Vi bör inte överreagera på vad Nordkorea gör. Om något så stärks Sydkoreas beslutsamhet att stödja Ukraina – om deras ärkefiende agerar, har Sydkorea alla skäl att hjälpa till att neutralisera hotet. Japan och Sydkorea närmar sig USA ännu mer, och deras redan starka militära säkerhetsavtal kan intensifieras till något som liknar ett NATO i Stilla havet, vilket nu diskuteras alltmer.

Varje handling har en motsatt reaktion. Detta gäller inte bara fysik utan också politik och strategi. Tensionen byggs upp, men till slut ger något efter. Kina, Ryssland, Nordkorea – och även Iran – bör vara försiktiga med vad de önskar sig. Jag säger inte att det blir krig, men saker går sällan som man förväntar sig, och reaktionerna är ofta det sista man är redo för.

Related news